ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът връчи втория мандат на “Продължаваме промяната”

Радев връчи мандата на Николай Денков, ПП

От “Продължаваме промяната” имат седем дни, за да осигурят подкрепа за проектокабинета си

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на “Продължаваме промяната”. Папката с мандата бе приета от кандидата за премиер Николай Денков.

“Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че до седем дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерския съвет”, каза държавният глава.

“Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство. Имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. Затова и променихме подхода за подготовка на реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме четири национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации”, посочи Денков.

До връчването на втория мандат се стигна, след като предложеният кабинет от първата по големина политическа сила – ГЕРБ-СДС, не успя да събере нужната парламентарна подкрепа.

Преди празниците от ПП, БСП, “Демократична България” и “Български възход” обсъдиха приоритети, които да бъдат включени в програмата на Народното събрание през 2023 година. Предстои да се подготви програмна декларация, която ще се гласува в залата на 5 януари. Така ще стане ясно и дали от “Продължаваме промяната” имат нужната подкрепа за съставяне на правителство.

В средата на декември кандидат-премиерът на ПП проведе първоначална среща с ДБ, БСП и БВ. ГЕРБ и ДПС дойдоха, но си тръгнаха, след като критикуваха управлението на кабинета “Петков” и в частност ПП. Представител на “Възраждане” пък изобщо не се появи на разговорите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст