Ердоган изпратил лични поздрави на Вежди Рашидов

„Тази спогодба е жизненоважна за нашата страна и се надявам да продължим да работим като два народа с много добри отношения.“

Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по повод подписването на споразумението между двете национални енергийни газови компании на България и Турция – “Булгаргаз” и BOTAŞ.

Днес (3 януари) Вежди Рашидов се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. Той изрази удовлетворението си от подписването на споразумението между двете страни, което е от особена важност за енергетиката на България. На срещата присъстваха министърът на енергетиката Росен Христов и генералният директор на BOTAŞ Бурхан Йозджан.

Председателят на Народното събрание припомни за скорошната си визита в Турция и задоволството си, че неговото лично предложение България да бъде посредник  в решаването на миграционните проблеми е посрещнато с одобрение. Очаква се тези въпроси да бъдат обсъдени на срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе в периода 8-10 февруари тази година. Вежди Рашидов подчерта, че е важно да бъде организирана кръгла маса по темата с присъствието на Турция, без която тези проблеми няма как да се решат. Председателят на Народното събрание припомни, че е получил подкрепата както на турския, така и на българския президент.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез благодари за посрещането и предаде специалните поздрави на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган лично към Вежди Рашидов и към целия български народ.

На проведена в края на миналата година среща на Вежди Рашидов с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул са били обсъдени редица въпроси, между които и сътрудничеството в енергетиката и възможността за подписване на бъдещи споразумения между двете страни. Вежди Рашидов припомни за свои стари познанства в ръководството на BOTAŞ и изказа своето задоволство от перспективата за бъдещата съвместна работа между двете компании. 

„Чрез това споразумение двете страни взаимно и реципрочно отварят своята инфраструктура за газ и се надявам да вървим към бъдещето със сигурни крачки”, подчерта турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST