ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Индонезия ще пусне своя собствена борса за криптовалута

криптовалута дигитализация дигитален

Индонезийското правителство ще пусне национална крипто борса като част от реформата на финансовия сектор, съобщи Bloomberg.

Планира се проектът да бъде завършен през 2023 година, преди правомощията за надзор на циркулацията на криптовалути в страната да бъдат прехвърлени на нов регулатор.

В момента крипто активите в Индонезия се контролират от местната Регулаторна агенция за търговия със стокови фючърси (BAPPEBTI). От надзорния орган обявиха, че през следващите две години Службата за финансови услуги (FSA) ще поеме тази задача.

През втората половина на декември Комисията за ценни книжа и борси на САЩ обяви

две компании, на които фалиралата крипто борса FTX е изпратила 200 милиона долара

от средствата на своите клиенти.

Чрез FTX Ventures бившият ръководител на борсата Сам Банкман-Фрид е зпратил 100 милиона долара на финтех стартъпа Dave през март и 100 милиона долара на разработчиците на проекти Web3 Mysten Labs през септември, отбелязва CNBC.

FTX Ventures извърши десетки транзакции, но тези два трансфера бяха свързани с клиентски средства. Следователно идентифицирането на компаниите, в които са инвестирани средства, увеличи вероятността за връщане на пари на клиентите на крипто борсата.

Според CNBC, нито Mysten Labs, нито Дейв са били свързвани с престъпление, което е свързано с крипто борсата FTX. В допълнение, говорител на Дейв е коментирал, че компанията дори не подозира, че FTX използва клиентски средства. Сделката предвижда средствата ще бъдат върнати до 2026 г. в размер на 101.6 милиона долара, включително лихвите.

Ситуацията с Mysten Labs обаче остава неизвестна. На 25 декември бившият ръководител на Alameda Research Каролайн Елисън призна, че е измамила инвеститорите относно сумата, която фирмата е вземала назаем от рухналата крипто борса FTX, и го е направила в съучастие със съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрийд.

Главният изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути в света Binance

Чанпен Джао е предупредил служителите на компанията за предстоящи трудни времена.

Той е обявил и началото на задълбочени прегледи на активите, съобщава Bloomberg.

В бележка до служителите Джао отбеляза, че крипто индустрията преминава през „много допълнителни проверки и изясняващи въпроси“ след шокиращия колапс на крипто борсата FTX. Той е обаче е уверил служителите, че Binance ще „оцелее при всяка крипто зима“.

„Въпреки че очакваме следващите няколко месеца да бъдат нестабилни, ние ще преминем през този труден период и ще бъдем по-силни, когато го преминем“, е отбелязал изпълнителният директор на Binance в писмото.

Според главния изпълнителен директор на крипто борсата именно проблемите на FTX са довели до повишен интерес от страна на регулаторите към Binance. „Бъдете сигурни, тази организация е създадена да издържи“, подчертава Джао в обръщението си към служителите.

По-рано беше съобщено, че инвеститорите са изтеглили почти 1.5 милиарда долара от Binance. Това се случва на фона на опасенията на търговците за евентуално разследване на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст