ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меджидиев: Грешка в цената провали поръчката на медицинските хеликоптери

Министерство на здравеопазването Асен Меджидиев

Очакваме общото становище на Европейската комисия за целия ЕС за идентични мерки за хората, които пристигат от Китай. Българската позиция е такава, че в момента нямаме проблем с Ковид ситуацията в страната. По-скоро настъпва грипната вълна, чийто пик очакваме през февруари месец. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Ще се съобразим със становището на ЕК. Нашето становище е, че всяка държава членка на ЕС трябва да налага не ограничения, а мерки и превенция спрямо ситуацията в страната”, категоричен е той.

По думите му много трудно ще бъде да се оценява всеки пристигащ от Китай.

„Много от тях кацат на летището в Истанбул или на други летища, а след това идват при нас. А ако установим един положителен в самолет, какво става с другите пътници? Провеждаме разговори с китайските представители в страната”, обясни здравният министър.

„Аз казах, че трябва да се прекрати договорът за доставка на Ковид ваксини, договорени на общ принцип от ЕК преди ние да дойдем на власт, и средствата, изхарчени за тях, да се възстановят. Трябва да се бракуват над милион дози. Това са доста пари, които може да отидат например в детското здравеопазване”, смята той.

Министърът е категоричен, че няма да се лишим от медицински хеликоптери.

„Поне усилията на служебното правителство ще доведат до това до края на годината да имаме хеликоптер. Две обществени поръчки се провалиха – тази инициатива за хеликоптерите е лично на президента Румен Радев, който положи огромни усилия това да се случи. В крайна сметка се яви една фирма, дала по-висока цена от заложената. Едната поръчка беше в Министерство на транспорта, другата – в Министерство на здравеопазването. Ниска е експертизата на хората, които са изготвили обществената поръчка”, обясни Асен Меджидиев.

Според него грешката е в цената, в гаранционното обслужване, в цената на другата доставка на хеликоптери. „Затова не участват други фирми. Надявам се февруари отново да се пусне поръчка с реални параметри, с експерти в областта, за да имаме до края на годината хеликоптери. Гарантирам Ви го”, заяви той.

По повод Националната детска болница в страната, той заяви: „В декларацията на ПП пише, че ще я направят до септември. Учудвам се, защото осем месеца под тяхното управление проектът за това беше тотално замразен.”

„Има излишни болнични легла. Не говорим за излишни легла като цяло в държавата, а за това, че трябва да насочим усилия повече към доболничната помощ. Това значи сериозна реформа в здравеопазването”, каза още здравният министър.

За липсващите лекарства по аптеките, министърът обяви очакваните доставки в следващите месеци. „Нека погледнем по-широко. В цяла Европа има недостиг на лекарства – антивирусни и антибиотици. Германия очаква фалит на държавните си болници. Не може само да критикуваме – нека погледнем добрите неща. Със сигурност има недостиг на някои медикаменти, но той е временен – 5-7 дни. Нека не търсим лекарствата само в една аптека –ако го няма в „Люлин 1”, може в „Люлин 5” да го има”, каза той.

Д-р Меджидиев призова и лекарите да са гъвкави и да търсят подобни медикаменти, да гледат по-широко на възможностите.

„Още ноември отпуснахме средства и за РЗИ, и за Спешна помощ като материално стимулиране. Помните, бяха в стачна готовност. Сега декември месец го направихме устойчиво – над 4 млн. лв.отпуснахме, или 30% увеличение на заплатите”, допълни още той.

Министърът призна за съществуващ проблем с ТЕЛК. „Малко са кадрите, които искат да работят в ТЕЛК. Заплащането за едно решение за ТЕЛК трябва да се промени. Наистина има забавяния с комисиите и трябва да се помисли за корекция на Наредбата и заплащането”, коментира той.

„Недостиг на легла няма в момента”, потвърди здравният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст