ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Даниел Вълчев: Получаваме това, което заслужаваме!

Даниел Вълчев

На нашите ширини се харесва повече някой, който силово налага нещата, смята той

“Човечеството е оживяло в много по-трудни времена. Трябва да има оптимизъм. Нещата по някакъв начин ще се оправят”. Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

“Въпросът е, че в България имаме 4-5-6 големи теми, които се правим, че не виждаме, а се караме за някакви неща, които вероятно са важни, но не са най-важните. Нека да спорим и да веем знамена, но нека все пак да свършим и някаква работа”, коментира той.

За него в едно общество има 3 важни неща – хората, инфраструктурата и реда. “За хората не полагаме усилия, инфтаструктурата – дори в случаите, когато я правим, не умеем да я поддържаме, а реда – харесваме реда, но когато можем да го заобикаляме”, обобщи проф. Вълчев и добави, че всичко е въпрос на организация.

“Ние се припираме и джафкаме, а ни е трудно да направим елементарни неща”, допълни той.

Проф. Вълчев коментира политическата ситуация в страната: “Такива неща, които се случват в последните 2 години, никой не си е въобразил преди това. Демокрацията си има определени правила и процедури. Големият въпрос е, че тя не действа – едни и същи правила и процедури не действат по един и същ начин в различна социална среда”.

“Истината е, че ние не харесваме много представителната демокрация, нямаме доверие на хората, за които гласуваме, много бързо се разочароваме от тях, постоянно търсим нещо ново, всякакви причудливи управления сме преживяли, особено напоследък. И така – това е демокрация”, продължи той. 

Според него на нашите ширини се харесва повече някой, който силово налага нещата. “Някой, на който малко да се сърдиш, да разказваш вицове за него, но в крайна сметка, когато те питат, ще кажеш “Той си е от нашата черга”, обясни Вълчев. 

По думите му президентските републики нямат по-лоши харектеристики от тези на парламентарните.

“Ние дълго време си представяме, че като променим един закон или няколко конституционни разпоредби, изведнъж обществото ще се промени. Това не става. Обикновено логиката показва, че е обратното – когато обществото узрее за нещо, намира се някой законодател, конституционен законодател, който да направи съответната промяна”, разясни той.

Проф. Вълчев припомни, че 2-3 години имаше същия дебат относно мажоритарната и пропорционалната избирателни системи. “Мажоритарните системи на пръв поглед изглеждат симпатични, защото имаш възможност да гласуваш за конкретни личности. Мажоритарните системи силно деформират пропорционалността на представителството. После пък ще дойде обратният дебат – не трябва ли обратно да минем към пропорционални системи”, каза той.

В момента получаваме това, което заслужаваме, смята Даниел Вълчев. “Обществото е разпокъсано, има някакви окопни войни, не си говорим, заклеймяваме се взаимно – така не се гради общество и не се постига успех. Това се възпроизвежда в политическия живот”, посочи той. 

Според него това, че ходим толкова често на избори, означава, че сме много разделени и партиите предпочитат да стоят на твърдите си ядра, за да не ги разочароват, и това ги прави несговорчиви. 

“Прокопахме един окоп – от една страна хората казват, че им е омръзнало от ГЕРБ и Борисов, други казват “Добре, ама вижте какво идва след това”. Докато това не се преодолее, ще бъде трудно да се върви напред. Нямаме силата да направим оценка на преживяното. Трябва да направим рационална оценка и да видим, че обществото не може да се лашка до безкрайност. Има 4-5 неща, които трябва да се направят, но не съм сигурен, че те са в декларацията на ПП”, обясни професорът.

Към предсрочни парламентарни избори вървят нещата, каза проф. Вълчев и добави, че изборите винаги са контекстуални – те могат да възпроизведат същия резултат, но могат да дадат и доста различен резултат. По думите му в момента огромен брой хора търсят политическото си представителство.  

Той се обърна към политиците – малко да свалят агресията в говоренето. “Много тежки приказки се казват, а след това не знаеш с кого ще трябва да седнеш на една маса за преговори”, допълни той.

Много дълго, повече от 30 години, повтаряме, че политиката е мръсно занятие и че хората влизат в нея, за да се обогатяват, отбеляза още проф. Вълчев. Според него това убива желанието на нормални хора да влязат в политиката. “Не бива да се сърдим, че главно политкомисарите са останали начело на партиите. Не всички, разбира се, има и доста свестни хора”, смята Вълчев.

Големият въпрос е, че самите идеологически окопи са така прокопани, че няма никакъв разговор, обясни той. Според него много важно ще бъде дали на изборите партиите ще се обърнат отново към твърдите ядра, защото ако стане така – в следващия парламент отново ще бъде много трудно. По думите на проф. Вълчев, това не може да продължи твърде дълго време. “Има важни неща за решаване, не може да се занимаваме само с избори”, каза той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст