Трудовата книжка да се замени с електронен трудов запис, реши социалната комисия

С 15 гласа „за“, два „против“ и без въздържали се Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене промени в Кодекса на труда.

Измененията са внесени от Божидар Божанов и група народни представители от „Демократична България“. С промените се предвижда замяната на трудовата книжка с единен електронен трудов запис. В мотивите към законопроекта се посочва още, че ще има електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата книжка, като служителите имат право на пълен достъп до трудовото си досие.

Трудовата книжка отдавна трябваше да е отпаднала, смята Божанов. Той каза, че електронното водене на данните има практически ползи за работодателя и работниците.

От Министерството на труда и социалната политика имат забележки към законопроекта. Заместник-министърът Емил Мингов каза, че темата за промени относно трудовата книжка трябва да се обсъди във формата на съвета за тристранно сътрудничество.

От КНСБ също имат притеснения относно някои текстове в законопроекта, но посочиха, че е необходимо електронната трудова книжка да стане факт. 

От ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ изразиха принципна подкрепа, но депутатите от двете формации казаха, че е необходимо между първо и второ четене да се прецизират текстовете. Иван Матев от „Продължаваме промяната“ коментира, че спестовни книжки вече няма, затова и не разбира защо е необходима хартиената трудова книжка. Даниела Дашкова от „Български възход“ каза, че в училищата има електронни дневници, затова и тя не вижда проблем трудовата книжка също да е в електронен вариант.

Георги Георгиев отбеляза, че „Възраждане“ не подкрепя законопроекта. Той заяви, че не вижда затруднения в използването на трудовата книжка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст