ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Аптекари алармират за невиждан недостиг на лекарства

Проблемът с недостига на антибиотици ще се задълбочава. Разгарът на грипната епидемия се очаква през февруари.

Сега не е време да се разболявате. В аптечната мрежа липсват над 300 лекарства, голяма част от които са антибиотици. Най-притеснителното е, че за децата липсват суспензии – общо 23 вида. За това алармира в интервю за БНР председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той предупреди, че проблемът ще се задълбочава, тъй като едва сега започва сезонът на по-сериозните инфекции, а разгарът на грипната епидемия се очаква през февруари. Освен това в много от случаите и заместващите антибиотици са вече изчерпани. 

Единственото успокоително нещо е, че няма липсващи имуностимуланти и витамини. 

Костов обърна внимание, че липсите на антибиотици са започнали още в началото на декември, тъй като тогава търсенето е било двойно по-голямо в сравнение със същия месец през 2020 година. Миналата година по същото време изобщо не е имало недостиг на подобни лекарства, тъй като поради изключителните мерки срещу COVID-19 не е имало почти никакви респираторни заболявания.

Костов обясни, че дистрибуторите на лекарства не са предвидили двойно повече количества в плановете си, а ако сега започнат да сключват договори за нови доставки, то те ще пристигнат след 6-8 месеца.

Освен това в цяла Европа страните страдат от сходен проблем, защото имат висока заболяемост заради загубения имунитет по време на COVID-пандемията. Костов даде пример с Франция, където имат голям проблем с Парацетамола и със сиропите за температура и болка. Там дори са забранили електронната търговия с този медикамент. В Гърция призовават за намиране на общо европейско решение за излизане на кризата с недостига на антибиотици. Според Костов решението е производството в Европа да се завиши, като Старият континент стане по-малко зависим от внос на суровини извън неговата територия.

В по-краткосрочен план решението е в допълнителния внос, който е в правомощията на притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти, обясни Костов. Той добави, че здравният министър – д-р Асен Меджидиев е много добре запознат с проблемите с лекарствата и е ангажиран – в последните дни били внесени четири от сериозно липсващите медикаменти, но в момента, когато се появили двата инсулина, те веднага изчезнали, защото си намерили потребителите.

“Този проблем не зависи от министъра. Става дума за търговски въпроси, които зависят от вносителя, а това са притежателите на разрешение за употреба на лекарства”, посочи отново Костов. Той добави и че предния ден говорил с представители на Асоциацията за развитие на паралелната търговия и те са се ангажирали да помогнат.

В хода на разговора той обясни, че антибиотиците не действат срещу вирусите, които предизвикват около 80% от оплакванията, но те действат на бактериите, които се развиват на база падналия имунитет. Освен това личните лекари предписват антибиотици при така наречените вторични бактериални инфекции, които възникват при задълбочаване на вирусното заболяване. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст