ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Войната в Украйна вече е за имиджа на Путин

Доскоро управляващите в Кремъл вярваха, поне според публичните им изказвания, че могат да спечелят войната в Украйна. Вече не толкова скоростно, колкото очакваха в началото на инвазията в края на февруари 2022 г., но все пак ще триумфират. Последните новини от фронтовите линии на Украйна обаче дават да се разбере, че новата цел ще е спасяването на имиджа на Путин.

Украинската армия обяви в четвъртък (5 януари), че най-малко 800 руски войници са били убити повреме на вчерашните сражения в източната област Донецк. Унищожени са още един самолет, хеликоптер и три танка.

В момента руските сили са съсредоточени в района на Бахмут, а няколко техни атаки в Авдиевка и Купянск са били неуспешни. А по данни на разузнаването, значителните руски загуби на бойното поле най-вероятно

ще доведат до нова частична мобилизация

през първото тримесечие на годината. Дори се говори за ново затваряне на границите, предотвратяващо бягството на стотици хиляди младежи, нежелаещи да излагат живота си на риск просто така.

Украинската армия нанесе ракетен удар в нощта срещу 1 януари по руска казарма в училище в град Макийвка, който се намира в окупираната от руснаците Донецка област. Украинска армия твърди, че стотици току-що мобилизирани руснаци са загинали. Според Русия обаче загиналите са само 89 души, сред които е и зам.-командирът на полка подполковник Бачурин.

Руското министерство на отбраната посочи като причина за атаката

масовото използване на мобилни телефони от персонала в нарушение на забраната.

Така украинците са засекли сигналите и са атакували училището. Съвсем на друго мнение са военните блогъри в Русия, които вече открито критикуват организацията на инвазията. Според тях битките са организирани половинчато и непрофесионално, а  настаняването на военнен персонал и военно оборудване в съседни сгради оценяват като върховна глупост

„На кого му хрумна идеята да настани военен персонал в сграда, където и глупакът разбира, че дори да ударят с артилерия, ще има много ранени и убити? На командирите не им пука особено“, написа Archangel Spetznaz Z, руски военен блогър с повече от 700 000 последователи в мрежата „Tелеграм“.

Руските националисти и някои депутати

все по-настойчиво искат строги наказания за командирите,

които са пренебрегнали опасностите и са допуснали да загинат толкова много новобранци.

Сергей Миронов, депутат и бивш председател на горната камара на парламента, поиска наказателна отговорност за длъжностните лица, които са позволили концентрацията на военен персонал в незащитена сграда без да осигурят необходимото ниво на сигурност.

На фона на подобна немарливост, нова мобилизация на войници би била неразумна (меко казано), защото ще доведе до загубата до най-ценния актив на Путин – подкрепата на обикновените руснаци. Това доверие може да е манипулирано и да е резултат на пропаганда и промиване на мозъци, но поне засега съществува и работи в негова полза.

Докато в Москва валят критики срещу военните, турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред Владимир Путин в телефонен разговор на 5 януари, че мирните усилияза спиране на войната

трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня.

Призивът съвпада с навечерието на Рождество Христово, което руснаците прлазнуват по стария календар – на 7 януари. Според руската версия на разговора обаче Путин е заявил, че Русия е открита за диалог за прекратяване на огъня, ако бъдат изпълнени исканията на Кремъл, т.е. ако бъдат зачетени и признати „новите териториални реалности”.

Става въпрос за

анексирането на близо една пета от украинската територия.

След „референдум“ през септември Путин подписа законите за присъединяване на четирите частично окупирани украински области към Русия  – Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка.

Освен това, руският президент се оплака на турския си колега от „деструктивната роля на Запада, който тъпче Киев с оръжие, предоставя разузнавателна информация и координати за цели”.

Информацията, че САЩ изпращат на Украйна системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ особено много вбесява Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е заявявал, че

разговори за отказ от украинска територия няма да има,

както и преговори с Путин.

Западът подкрепя тази позиция от началото на инвазията.  Така че нищо чудно в Кремъл най-сетне да са усетили накъде духа вятъра и защо духа точно в тази посока. Още по-добре би било, ако Путин най-после слезе от пиедестала на имперското си самочувствие и се насочи към активната дипломация. По принцип за подобен ход вече е много късно, но в частност той все още има шанс поне да минимализира щетите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст