ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ и ПП влязоха в пряк сблъсък в кулоарите на парламента

Съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ влязоха в пряк словесен сблъсък в кулоарите на парламента и пред медиите. 

От ГЕРБ смятат, че трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха в изявление, излъчено във Фейсбук.

“Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост”, каза в изявлението Борисов.

Отговорът на Асен Василев не закъсня. “В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис – 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности”, заяви той. И попита какво е подписал Бойко Борисов през 2020 г. в Брюксел.

В кулоарите на парламента Жечо Станков призова Асен Василев да признае какво е направил и апелира всички партии за обединение по казуса, за да бъде предоговорен и да отпадне ангажиментът за затваряне на въглищните централи. Последваха взаимни обвинения в лъжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст