Меморандумът с Gemcorp е необвързващ документ, уверяват от ПП

Парламент Венко Сабрутев

Венко Сабрутев, ПП

Няма установени финансови и други вреди за държавата вследствие на подписването на меморандума с Gemcorp, неговото действие и прекратяване, увери депутатът от ПП Венко Сабрутев

Меморандумът с Gemcorp е необвързващ документ. Сава въпрос за писмо за инвестиционно намерение. Той е прекратен без санкции за българската държава и компаниите нямат претенции към нея. Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев от при обсъждането в пленарната зала на доклада за дейността на Временната комисия за фактите и обстоятелствата около подписването и прекратяването на меморандума з с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков. Няма установени финансови и други вреди за държавата вследствие на подписването, неговото действие и прекратяване, добави той.

По повод извода в доклада, че меморандумът е подписан без проучване на контрагентите от ДАНС, Сабрутев коментира, че подобни проучвания не са задължителни по закон. А документът бил е подписан от министъра на енергетиката без санкция от Министерския съвет, но обаче не се случвало за първи път. По думите му през 2019 г. при управлението на Бойко Борисов се разписва меморандум за сътрудничество в областта на ядрената енергетика без предварително проучване от ДАНС и санкция от правителството. “Лъжата в доклада започва още от заглавието, защото в него се говори за 1 млрд. долара, а нито в меморандума, нито в останалите документи, които разгледахме, не се говори за конкретни суми пари”, каза депутатът от ПП. Според него единствената вреда, която е установена от временната комисия, е, че един огромен инвеститор си е тръгнал от България заради действията на ГЕРБ.

Председателят на временната комисия Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС обвини ПП в лъжа. От формацията започвали с лъжите още от деня на подписването на меморандума. Трифонова добави, че в този ден на страницата на Министерството на енергетиката е обявен като меморандум за 1 млрд. долара.

Според Радостин Василев от ПП пък Трифонова имала лично отношение към бившия премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков. Причината била на третия си ден като служебен министър на икономиката той я е уволнил от Агенцията по инвестиции. А Искрен Митев от “Продължаваме промяната” сложи кошче до трибуната, за да може да оставят доклада на временната комисия, където според него му е мястото.

Кирил Петков коментира, че цялата сага напомняла на един стар виц, че “не били компютри, а компоти”. И тук не е договор, а необвързващ меморандум, не е за източване на средства, а за привличане на инвестиции, не е за 1 млрд. долара, а реално даже няма сума, посочена в този меморандум, не министър-председателят го е сключил, а той е прекратен от Министерския съвет, не е за нанесени щети, а е прекратен от всички страни без никакви претенции за държавата”.

По време на дебата от ПП отправиха обвинения към ГЕРБ за корупция, “чували и сакове от магистралата”. “Корупция е равно на ГЕРБ”, изтъкна Настимир Ананиев. А председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова му отговори, че за времето на своето управление предишните управляващи не са успели да докажат, че е имало пари в чували. “Неслучайно не спечелихте изборите. Няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България, коментира тя. Сбогом, аматьори”, обърна се тя към “Промянат’.

Делян Добрев от ГЕРБ и Асен Василев от ПП отново пък спориха за цената на газа и горивата, посредниците при доставките, както и финансово-икономическата политика на предишното правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст