ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Погребаха папа Бенедикт XVI (снимки)

На площад “Св.Петър” в Рим се проведе двучасова литургия за почетния папа Бенедикт XVI. Присъстваха 50 000 души, сред които държавни глави и високопоставени политици.

По време на заупокойната литургия папа Франциск похвали куража на Бенедикт Шестнадесети да се оттегли от поста и заяви, че това е отворило вратата за други папи да направят същото, предаде Асошиейтед прес.

Неотдавна бе съобщено, че папа Франциск вече е оставил писмени инструкции, в които изброява при какви условия той също ще се оттегли от поста.

За траурната церемония бяха поканени знатни персони, държавни глави, премиери и политици. Десетки хиляди хора също изпълниха площада “Свети Петър”. Още когато там бе донесен ковчегът с тленните останки на Бенедикт Шестнадесети, множеството започна да ръкопляска, а камбаните забиха.

Ритуалът по погребване на Бенедикт Шестнадесети в три ковчега, който е в сила и за всички папи. Първият ковчег е от кипарисово дърво символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Над 1000 журналисти от 30 страни отразяваха погребението. Хиляда полицаи бяха мобилизирани, за да гарантират сигурността, като те ще бъдат подпомогнати от доброволци от италианската гражданска защита.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст