ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Роулинг спечели 18 милиона лири от “Хари Потър” през 2022 г.

Джоан Роулинг

Писателката Дж. К. Роулинг е получавала 18 милиона лири годишно от своята издателска компания Pottermore въпреки бойкота от страна на активисти. Това съобщава The Daily Mail.

Още през декември 2022 г. писателката отбеляза, че въпреки опонентите ѝ, които я критикуват, продажбите на книгите ѝ растат. Оборотът на Pottermore за миналата година беше 37.8 милиона лири преди данъци.

Роулинг многократно е била атакувана от LGBTQ+ активисти. През 2018 г. тя беше критикувана, че нарече транс жените „мъже в рокли“.

През 2022 г. писателката подкрепи и протестиращите, които се противопоставиха на приемането на законопроекта за реформа на признаването на пола в Шотландия, който опростява законовата смяна на пола.

По-рано беше съобщено, че звездата от “Хари Потър” Ралф Файнс, който изигра Волдемор в поредицата, е защитил Дж. К. Роулинг след обвиненията към писателката в трансфобия. Това съобщава The New York Times.

Според актьора, Роулинг има право да говори за жени. „Тя не е някакъв крайнодесен фашист. Тя е просто жена, която казва: „Аз съм жена и се чувствам като жена и искам да мога да кажа, че съм жена“, обясни той.

Файнс смята, че обвиненията срещу авторката на книгите за Хари Потър са обидни. Той похвали Роулинг за работата ѝ върху книгите и заяви, че творбите ѝ са научили децата на много.

През 2020 г. Дж. К. Роулинг беше преследвана заради трансфобия в новата си книга “Лоша кръв”, в която главният герой е маниак, който се облича като жена, за да търси жертви. Потребителите на Twitter пуснаха хаштага #RIPJKRowling (“Почивай в мир, Дж. К. Роулинг”). Освен това писателката осъди израза “хора, които имат менструация” и се пошегува с автора на публикацията в социалните мрежи, който отказа да използва обичайната дума “жена”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст