ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Синдикатите настояват за преговори за предоговаряне на ПВУ

"Кремиковци"комини

„Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява Народното събрание да вземе в най-кратки срокове решение, с което да задължи правителството да започне незабавни преговори с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с цел запазване на енергийната независимост на страната.“

За това апелират от КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Декларация, която на 16 декември 2022 година бе подкрепена от депутати от ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Български възход“, „Възраждане“. Под нея се подписаха и председателите на Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добри Митрев и Васил Велев. Също така декларацията бе подписана и от зам.-председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Николай Вълканов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметът на Гълъбово Пламен Бараков, представители на общините Годеч, Бобов дол, Твърдица, Дупница, Драгоман, представители на браншови камари, предприятия от енергийния и добивния сектор, синдикални председатели, лидерите на федерации от двете конфедерации.

Декларацията бе подкрепена и от Министерството на енергетиката. Оттам подчертаха, че са необходими спешни действия, защото още от тази година България влиза в обяснителен режим пред Европейската комисия.

От КНСБ настояват, че от плана трябва да отпадне поетият в него ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% спрямо 2019 г. до 2026 година. Те подчертават, че записаното в Плана намаляване на емисиите с 40% не защитава националния интерес и ще доведе до тежки икономически и социални последствия за страната. Синдикатите обясниха, че предвиденото намаляване на въглеродни емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г., обхващащо централите, работещи на въглища, ще превърне страната ни от износител на електроенергия в страна, зависима от внос от други държави в региона през зимните месеци и ще доведе до срив на брутната ни добавена стойност.

„Под риск са поставени хиляди работни места в комплекса „Марица изток“ след три години безработица и обезлюдяване на засегнатите региони. Независимо от различните планове и сценарии за справедлив преход на тези региони, никой от тях няма да бъде изпълнен и работещ ефективно в рамките на толкова кратък период, докато негативите от порочно изпълнен план за декарбонизация на енергийния сектор ще бъдат усетени непосредствено от хората и икономиката на страната,“ посочват синдикалистите в Декларацията.

КНСБ призовава Народното събрание да прояви отговорност и разум и да постави националния интерес над всички политически противоборства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст