ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скандалът в театъра остава с политически оттенък, смята Минеков

Велислав Минеков

Днес (5 януари) се проведе заседание на Комисията по култура и медиите, в рамките на което бе изслушан служебният министър Велислав Минеков по повод скандала в Народния театър „Иван Вазов“.

Той започна преди около три месеца, след като на 2 октомври – по време на парламентарните избори – пиарът на театъра Велислава Кръстева бе заснета да придружава Ахмед Доган до избирателната секция. Това бе определено като политическа демонстрация и предизвика гневната реакция на режисьора Александър Морфов – той откърти табелката на вратата на Кръстева, като надраска надписи “ДПС” и “Изчезвай”. След това в скандала бе намесен и директорът Васил Василев, като по-голямата част от актьорите се обявиха в негова подкрепа. 

По време на изслушването първи повдигнаха въпроса за скандала от „Демократична България“. Те изразиха безпокойство дали утихването му не означава, че от ДПС са се намесили и са го „похлупили с похлупак“, за да не достига до обществото. 

Минеков обясни, че в момента тече проверка, но тя става много бавно и има съмнение, че тя се прави в интерес на директора Васил Василев и ако тези съмнения се оправдаят, ще поиска и външен одит – от Агенцията за държавна финансова инспекция да влезе в Народния театър . Той обясни, че това, че не се чува нищо от театъра, не е толкова загадъчно, тъй като там хората се страхуват. Вчера (4 януари) Минеков е разговарял с петима души, работещи в театъра и те му споделили, че се чувстват потиснати и заплашени. Минеков коментира, че в момента трупата е разделена и тази нанесена щета ще се лекува с години, независимо кой управлява националния културен институт. 

Тома Биков от „ГЕРБ-СДС“ припомни за срещата на президента Румен Радев с представители на трупата на театъра и попита министъра защо той не е присъствал. Минеков не даде точен отговор, но заяви, че никой не го е поканил и до колкото знае, отвътре е имало предупреждение, информацията за срещата да не бъде споделяна с никого.

Той също така коментира, че Александър Морфов е бил изправен на разпит в полицията по препоръка на самия директор на театъра – нещо, което не се е случвало в историята на сценичните ни изкуства. 

Министърът уточни, че скоро ще има информация колко човека са били помолени да напуснат Народния театър и колко са били върнати обратно на работа. Минеков заяви, че явно целта е да се съберат всякакви партийни представители, за да може директорът да има контакт с всяка една партия, която му е необходима. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст