ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на газа в Европа падна под 700 щ.д. за 1000 куб. метра

Терминал за природен газ

Цената на природния газа в Европа в началото на търговията в четвъртък падна под 700 долара за 1000 кубически метра за първи път от септември 2021 г., сочат данните от лондонската борса ICE.

Общият спад на цените от началото на деня е над 2.8 процента. Цената на февруарските фючърси в хъба TTF в Холандия падна до 696.3 долара за 1000 кубически метра, или 63.5 евро за MWh (въз основа на текущия обменен курс евро/долар, цените на ICE са представени в евро за MWh).

Котировките за природен газ се понижават на фона на топлото време в Европа. Температурата в повечето страни от Европейския съюз остава над прогнозите за студуна зима, което доведе не само до намаляване на изземването на газ от хранилищата, но и до рекордно увеличение на инжектирането в тях.

В допълнение, делът на енергията от вятър в производството на електроенергия в Европейския съюз продължава да бъде стабилен около 20 процента или по-висока граница. А на 1 януари тя дори достигна рекорд за цялото време на наблюдение – 34.7 процента.

Подземните газови хранилища в Европа вече са запълнени на 83.33 процента (с 13.46 процентни пункта повече от средното за тази дата за последните пет години) и те съдържат 90.2 млрд. куб.метра природен газ.

 От “Газпром” обаче предупредиха, че дори близките до максималните газови запаси в подземните газови хранилища в големите европейски страни не им гарантират надеждно преминаване на есенно-зимния период на 2023 година. Натоварването на съоръженията за подземни газови хранилища в Европа през зимата ще бъде по-високо от предишни години поради промени в логистиката и източниците на доставка на природен газ.

Руският износ на петрол падна до минимум през декември 2022 г.

Износът на руски петрол през декември 2022 г. падна до минимум от началото на годината. За това пише Bloomberg, позовавайки се на данни за движението на корабите.

Отбелязва се, че офшорните доставки на суровини от Русия са намалели със 117 хиляди барела на ден, до 2.61 милиона барела на ден средно за четири седмици.

 Агенцията посочи недостига на кораби като причина за това след ембаргото, наложено от Европейския съюз върху морските доставки на руски суровини.

Изданието обърна внимание и на факта, че танкерите, превозващи руски петрол, все по-рядко посочват крайната си дестинация. През декември такива кораби показаха 19 милиона барела руски петрол, което се равнява на 680 000 барела на ден.

В края на декември The Wall Street Journal писа, че през последния месец на 2022 г. обемът на износа на суров петрол от Русия по море е намалял с 22 на сто спрямо средното за миналата година.

Припомняме, че страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ) и Австралия се договориха за въвеждане на таван на цените на руския петрол, доставян по море при 60 долара за барел от 5 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст