ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ искат отваряне на Плана за възстановяване

Бойко Борисов

“Асен Василев е отговорен за поетия от България ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн”. Това обявиха от ГЕРБ на извънреден брифинг, който бе излъчен във “Фейсбук” профила на Бойко Борисов.

Той заяви, че по времето, по което Асен Василев е отговарял за енергетиката, освен, че от ПП са “внедрили навсякъде” Gemcorp, по същото време са били и нанесени щети, които сега нямало как да бъдат компенсирани.

Лидерът на ГЕРБ поиска от служебното правителство, по най-бързия начин, да бъде отворен Плана за възстановяване и устойчивост. “Това е единстеното решение! Всичко останало е непоправимо”, коментира още Борисов.

От ГЕРБ настояват Плана за възстановяване да бъде отворен, защото искат ангажиментът за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.

Теменужка Петков цитира отговор на служебния министър на енергетиката по темата. “Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях”, поясни тя. Според нея в отговора е посочено, че преговорите по Плана за възстановяване, свързани с декарбонизацията на България, са водени от Асен Василев, който по това време е бил вицепремиер и министър на финансите. По думите на Петкова в отговора на служебния министър е посочено, че не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат и че липсва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване.

Борисов заяви, че сега е много важно да се запазят енергийните мощности в Маришкия басейн и да започне изграждането на нови ядрени реактори, в противен случай България от производител на електроенергия, ще се превърне само в клиент.

Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ са внесли проект на решение на Народното събрание, с което възлагат на Министерския съвет да сключи междуправителствено споразумение със Съединените щати за изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” и да започне дейности по лицензиране на площадка за осми блок. Добрев посочи, че този проект на решение ще бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика още следващата седмица и изрази надежда, че той ще бъде приет в пленарната зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст