ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

CRESTA: Множат се загубите на застрахователите от природни катаклизми

Организацията на застрахователния и презастрахователния сектор CRESTA публикува в средата на седмицата осъвременените стойности на индекса на загубите от природни бедствия (CLIX). Основният извод от тях е значителният ръст на щетите от катастрофичните явления през последните 20 години.

Индексът CLIX предоставя данни за загубите на застрахователите от застрахованите глобални природни бедствия, всяко от които е нанесло щети за над 1 млрд. долара, без явленията в Съединените щати.

Според CRESTA наводненията в Източна Австралия в края на февруари и началото на март 2022-а са най-сериозното събитие, причинило загуби за 4.7 млрд. щ. долара. Следват европейската поредица от бури през февруари и земетресението във Фукушима през март, които са стрували на бранша съответно 4.2 и 3.9 млрд. долара. Сериозните наводнения в Южна Африка през април и бурите с градушки, засегнали Франция през юни, са другите природни бедствия, причинили огромни загуби през миналата година, посочва CRESTA. Най-важният детайл за организацията обаче не са понесените щети, а съвкупността от свързаните с времето загуби за застрахователния и презастрахователния бранш.

CRESTA констатира, че докато загубите от сериозни природни катастрофи в периода 2000-2009-а са достигнали общо 81 млрд. щ. долара (коригирани съобразно сегашните валутни равнища), те са скочили почти двойно – до 150 млрд. долара – от 2010-а до 2019-а. Първите три години от сегашното десетилетие определено потвърждават тази тенденция – 46 млрд. долара е натрупал застрахователния сектор досега от атмосферни катаклизми.

CRESTA (Оценяване на риска от катастрофи и натрупване на стандартизирани стойности) е създала единна глобална система за предоставяне по електронен път на обобщени данни за контрол на риска и за моделирането му сред застрахователите и презастрахователите. Резултатите се осъвременяват на всеки три месеца. Първоначално организацията е създадена като съвместен проект на презастрахователите “Суис ре”, “Герлинг-Концерн ре” и “Мюних ре”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст