ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алексиев: Нашата политика е “Лукойл” да плаща данъци в България

Парламент Христо Алексиев

“Нашата политика е “Лукойл” да си плаща данъците в България, а от друга страна се предприемат всички мерки цените на горивата да продължават да вървят надол”. Това заяви служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на участието си в петъчния парламентарен блиц контрол. 

От парламентарната трибуна Алексиев припомни, че “Лукойл” вече е превела авансово данък в размер на 90 млн. лева. “Тя вече плаща тук данъци. И догодина ще плаща данъци в България. Вие знаете, че авансово беше внесен и 90 милиона данък, което представлява 10% корпоративен данък, както и 33% данък, свързан с облагане на свръхпечалбите по регламент.”

Той добави, че през следващата година страната ни очаква още около 600 млн. лева, във връзка с това, че “Лукойл” премести дейността си в България. Тези пари трябва да влязат по сметката на държавния бюджет.

Отговорът на служебния вицепремиер по икономическите политиките бе след въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който поиска информация за това дали “Лукойл” и “Литаско” вече са преместили дейността си в България и формират ли печалбите си в страната. 

Делян Добрев отбеляза, че ГЕРБ-СДС смята да продължи със законопроекта, който е за компенсации на потребителите и предвижда да се изземат част от свръхпечалбите на групата на “Лукойл” във Фонда за енергийна сигурност. Той посочи още, че ще се радва, ако администрацията на служебния кабинет окаже съдействие при изготвянето на финалните текстове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст