ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въвеждането на еврото в Хърватия напредва добре, твърдят от ЕК

хърватия

Една седмица след влизането на Хърватия в еврозоната, проучване на Европейската комисия констатира, че въвеждането на еврото е напреднало добре в началната си фаза.

Смяната на куната с евро се състоя на 1 януари 2023 г. и бележи важен момент в историята на Хърватия, еврозоната и целия Европейски съюз, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия. 

Още на 5 януари 51% от плащанията в брой в магазините вече са направени в евро, 35% от анкетираните хърватски граждани са заявили, че вече носят само евробанкноти, а 36% посочват, че носят само евромонети.

Изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите куна започна през декември 2022 година. До 31 декември 55% от евробанкнотите и една трета от монетите в куна бяха изтеглени от обращение. 

По данни на Европейския съюз секторът на търговията на дребно в Хърватия се справя добре с процеса на смяна на валутата и паралелната обработка на евро и куна. Не са докладвани сериозни проблеми, свързани с опашки или проблеми на касите. Конвертирането на банкоматите също протича гладко, като 70% от всички машини вече дават евробанкноти от първия час на 1 януари 2023 година. Броят и сумите на тегленията са запазили равнища, сравними с тези преди преминаването към еврото.  

Хърватските власти предприемат активни мерки в съответствие с правилата за въвеждане на еврото („Закона за еврото“), за да защитят потребителите и да отговорят на опасенията за неправомерно увеличение на цените в периода на преминаване към еврото.

Двойното обозначаване на цените в куни и евро стана задължително от 5 септември 2022 г. и ще се прилага до 31 декември 2023 година. Властите въведоха и Етичен кодекс на предприятията, за да се гарантира стабилност на цените на стоките и услугите, като се помогне на фирмите правилно да преизчисляват и показват цените, без неоправдано увеличение. Национален контролен орган е натоварен със задачата да наблюдава и контролира цените, и да предприема съответни мерки в случай на нарушения. 

От пресслужбата на Европейската комисия уверяват, че тя ще продължи да наблюдава преминаването на Хърватия към еврото и през следващите седмици ще извърши редица допълнителни проучвания какво е общественото мнение сред хърватските граждани – доволни ли са как протича преминаването към еврото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст