ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инфлацията в еврозоната падна до 9,2% през декември

инфлация

В по-голямата част от държавите членки, които използват еврото като парична единица, инфлацията се понижи през последния месец

Годишната инфлация в еврозоната отново се понижи до едноцифрено число и в края на декември възлезе на 9,2%. Това сочат предварителните прогнозни данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Инфлацията започна да намалява през ноември, но все още възлизаше на 10,1%. Спадът се дължи на факта, че цените на природния газ – един от основните двигатели на миналогодишната рекордна инфлация, се върнаха към нивата си преди началото на конфликта в Украйна на фона на необичайно топлото време. Въпреки че новината може да се разглежда като положително развитие, нивото на инфлация в еврозоната е почти пет пъти повече от целта от 2%, определена от Европейската централна банка.

В по-голямата част от държавите членки, които използват еврото като парична единица, инфлацията се понижи през последния месец, като в Германия спадът беше отчетлив – от 11,3% през ноември до 9,6% през декември. Най-висока годишна инфлация сред страните от еврозоната през декември е отчетена в Латвия (20,7 на сто), а най-ниска в Люксембург (6,2 на сто).

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната през декември, енергията се очаква да отбележи най-висок годишен темп на растеж (25,7 на сто, при 34,9 на сто през ноември). След нея се нареждат храните, алкохолът и тютюневите изделия (13,8 на сто през декември, при 13,6 на сто през ноември), следват промишлените стоки, с изключение на енергийните продукти (6,4% през декември, при 6,1% през ноември) и услугите (4,4 на сто, при 4,2 на сто през ноември).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст