ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Политолог: Сформира ли се кабинет с третия мандат, значи е имало задкулисни договорки

Милен Любенов

Напълно очаквано беше това, което се случи днес – отхвърлянето на декларацията на “Продължаваме промяната”. Политическите партии се готвят за избори, дори вече се намираме в предизборна кампания. Това каза в ефира на Nova News политологът доц. Милен Любенов.

По думите му от такива декларации като на ПП има смисъл, ако бъдат гласувани на старта на Народното събрание, когато обикновено партиите се обединяват около приоритети. Според доц. Любенов основните проблеми са острата конфронтация и ясно изразените блокове между отделните партии. Той прогнозира, че този тон и конфронтация ще се запазят и след следващите избори.

“Третият мандат е последната възможност, но когато се съставят коалиции в България, те са били ясни предварително. След последните избори беше ясно, че трудно ще се сформира правителство”, каза още той.

Политологът изрази мнение, че за последните три месеца народните представители не са свършили нищо съществено, отбелязвайки, че за това време можеше да се приемат някои важни закони, свързани с Плана за възстановяване или правосъдната реформа, например.

“Шансовете за правителство с третия мандат зависят от това доколко политическите партии, които го получат, ще бъдат склонни да водят диалог за постигане на съгласие. Но едва ли ще се реализира правителство с него, защото за последните месеци не видяхме никакво сближаване между партиите. Ако се формира правителство обаче, значи е имало някакво задкулисие. Това ще бъде правителство с друг, скрит дневен ред”, коментира доц. Любенов.

В заключение той посочи, че в действителност у нас има институционална криза и криза на доверието в представителната демокрация, но уточни, че това се наблюдава в момента и в цяла Европа, което пък дава стимул на популистките партии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст