ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Едностранното руско прекратяване на огъня влезе в сила

руски танк загуби украйна русия чернигов (АП)

Украйна заяви, че може да има мир само след изтеглянето на руските войски от територията й

Едностранното руско прекратяване на огъня, наредено от президента на Русия Владимир Путин, влезе в сила по фронтова линия днес на обед московско време (11:00 часа българско време), съобщи руската държавна телевизия, предадоха световните агенции.

„Днес по обяд режимът на прекратяване на огъня влезе в сила по цялата линия на съприкосновение”, съобщи руският Първи канал. Прекратяването на огъня ще продължи до полунощ на 7 януари, тоест продължителността му ще бъде 36 часа. То бе въведено заради православната Коледа.

Украйна вече определи призивите на руската стана за това прекратяване на огъня, като лицемерие и заяви, че може да има мир само след изтеглянето на руските войски от Украйна, припомня ДПА.

В украинския град Бахмут, в източната част на страната, артилерийският обстрел продължава и от двете страни на фронтовата линия, въпреки влизането в сила на едностранното прекратяване на огъня, обявено по-рано днес от Москва, констатираха журналисти на Франс прес. Но интензивността на обстрела, идващ и от двете страни, обаче е по-малка в сравнение с предходните дни. Градът е в голямата си част разрушен и опустял.

В град Краматорск, в Източна Украйна, също е имало руски удари след влизането в сила на едностранното прекратяване на огъня, съобщи в “Телеграм” Кирило Тимошенко, заместник-ръководител а украинската президентска администрация. Той поясни, че на два пъти е имало ракетен обстрел и жилищна сграда е била поразена. Според предварителните информации жертви няма.

От своя страна руската армия обяви, че спазва прекратяването на огъня, и обвини Киев, че продължава с бомбардировките по градове и руски позиции, предадоха световните агенции.

Днес министерството на отбраната на Беларус пък съобщи, че влак, превозващ руски военни и оборудване, е пристигнал в Беларус, предаде Ройтерс.

Страната, която е близък съюзник на Москва, заяви в четвъртък, че ще получи повече оръжия и оборудване от Русия в момент, в който двете държави засилват военното си сътрудничество. Това породи опасения, че Беларус може да бъде използвана за отправна точка за атака срещу Украйна от север.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст