ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радан Кънев: Ако третият мандат отиде при ДБ, има възможност за правителство

Радан Кънев

Не изглежда оптимистично, като гледаме как тече дебатът в парламентът. Това каза пред БТВ евродепутатът от “Демократична България” Радан Кънев по повод шансовете за създаване на правителство с третия мандат. Дебатът е извън границите на добрия тон и е много предизборен. Повечето партии използват парламента като трибуна към предсрочни избори, а не по предназначение, добави той.

“Моето убеждение е, че е важно България да има редовно избрано и силно правителство, в което да има ниво на консенсус отвъд споровете. По ключовите въпроси трябва да има стабилно мнозинство, защото ни предстои поредният опит за влизане в Шенген и Еврозоната, както и период, в както България ще се адаптира в новите икономически реалности. 2023-та е годината, в която кризисните мерки трябва да бъдат превърнати в постоянно действаща политика. Без работещ парламент и определено ниво на консенсус, България не може да приеме тези мерки, не може да приеме законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Има непосредствена опасност да бъдат загубени много средства”, заяви Кънев.

“Като общество и като демокрация ние не можем да си позволим да бъдем неуправляеми в най-тежката криза от десетилетия, държавата реално да бъде в ръцете на един човек, защото много ходове на президента Радев, особено във външната политика, са, меко казано, спорни”, подчерта евродепутатът.

Той отбеляза, че няма и няма да има мнозинство ГЕРБ-ДПС-ДБ, както твърдят от ГЕРБ.

“Това е или опасна илюзия, или опит за заблуда на собствените избиратели. Ако третият мандат бъде даден на ДБ, има възможност за правителство, подкрепено и от ПП, и от ГЕРБ. Всякакви разговори с БСП, при тяхното позициониране в подкрепа на агресията срещу Украйна, са напълно безпредметни”, каза още Радан Кънев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст