ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Четири начина да увеличим доходността на банковите ни депозити

депозит

Дори и в сегашната трудно предвидима икономическа обстановка официалната статистика на БНБ показва, че депозитите на домакинствата бележат ръст, достигайки близо 69.8 млрд. лв. към края на октомври 2022година. Увеличението е със 7,3% спрямо същия месец на 2021-ва.

Сред основните причини за това са ниският риск за спестяванията и малката първоначална сума, необходима за откриване на депозита. А също високата ликвидност на инвестицията, тоест възможността средствата от депозитната сметка да бъдат усвоени и използвани в кратки срокове.

Да не забравяме и безспорното предимство, че за да открием банков депозит, не ни трябват специфични познания за финансовите пазари. Нашият избор най-често е воден от нивото на лихвения процент за продукта. От друга страна тъкмо заради тези причини много често пренебрегваме възможностите за постигане на максимална доходност от сумата, вложена в срочен депозит.

Как можем да извлечем максимума от нашите спестявания? Ето няколко съвета на финансови експерти.

Изберете депозитен продукт, освободен от такси за обслужване

Такива биха могли да бъдат таксите на банките за откриване и поддържане на депозитна сметка, за ползване на онлайн банкиране, за входящи преводи, за теглене на пари в ден, различен от падежната дата на депозита. При сегашните исторически ниски нива на лихвите по депозитите е лесно съчетанието от две такива такси да „изяде” лихвата за срока, за който депозирате спестяванията си. Затова предварително проверете информацията за подобни такси и ги отчетете при избора на банка.

Запазвате лихвата по спестяванията си, когато предприемете операции с депозита си на падеж.

Открийте депозит с по-дълъг срок и във валута с по-висока лихва

По правило колкото по-дълъг е срокът на депозита, толкова лихвеният процент е по-висок. Например вместо да вложите спестяванията си за 6 месеца, планирайте вашата инвестиция за срок от една или повече години. Относно избора на валута – заради комплексни пазарни фактори отделните валути имат различна доходност. Отчитайте тези разлики, когато взимате решение за своя депозит.

Разпределяйте своите спестявания в няколко депозита, различни като срок и валута

Препоръчваме да не държите всичките си спестявания в един единствен депозит, а да разпределите сумата в няколко депозита в съответствие с разходите, които сте планирали за следващите 2-3 години. Така ще избегнете риска да изгубите лихвата за целия период, защото се е наложило по спешност да прекратите предсрочно голям депозит, от чиято сума ще използвате само малка част за даден разход.

Поверете управлението на спестяванията си и на друга банка

 Фактът, че ползвате няколко услуги като разплащателна сметка, кредитна карта или жилищен кредит от една банка не изключва възможността да откриете срочен депозит в друга банка. Дори напротив, освен диверсификацията – не всички средства са на едно място – така може да се възползвате от по-добри условия, както и от опита на финансова институция, която е специализирана в предлагането на спестовен продукт, изграден с най-новите банкови технологии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст