ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Камарата на представителите на САЩ най-сетне се закле

камара на представителите кевин маккарти

Това стана възможно, след като Кевин Маккарти бе избран за неин председател от 15-ия опит

Членовете на Камарата на представителите на американския Конгрес положиха клетва, предаде Асошиейтед прес. Церемонията последва избирането на републиканеца Кевин Маккарти за председател на Камарата.

След полагането на клетвата и в реч пред членовете на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви: “Баща ми винаги ми е казвал, че не е важно как започваш, а как свършваш нещата”. Той обяви и, че сега трудната работа започва. А конгресмените републиканци скандираха: “САЩ! САЩ!”, когато стана ясно, че Маккарти е спечелил вота след 14 неуспешни опита.

Така се сложи край на един процес, белязан докрай от много силни напрежения в редиците на републиканците. След преговори групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-накрая отстъпи, като така се сложи край и на една невиждана от над 160 години насам криза в Конгреса.

Новият председател на Камарата на представителите Маккарти е конгресмен от Калифорния.

За Маккарти на 15-ия вот гласуваха 216 конгресмени, а за единствения му конкурент, демократа Хаким Джефирис от Демократическата партия гласуваха 212 души. Шестима конгресмени не подкрепиха нито един от двамата кандидати, показаха данните от гласуването, излъчено директно от американските телевизии.

Маккарти се очакваше да бъде избран още във вторник, когато бе първото заседание на обновения състав на Конгреса, излъчен на междинните избори през ноември. Но през почти цялата седмица сагата продължи, спъвана от групата на тръмпистите в Републиканската партия. Те обвиняваха Маккарти, че се прекланя пред интересите на администрацията на демократите. Накрая те оттеглиха опозицията си на кандидатурата на Маккарти, след като получиха големи гаранции, сред които и процедура, целяща улесняване на отстраняването на председателя на Камарата на представителите.

Маккарти сега заменя на председателския пост демократката Нанси Пелоси и излиза от този труден вот в отслабена позиция, а неговият мандат начело на Камарата на представителите се очертава доста труден предвид очерталите се разделения.

А в Камарата в идните месеци предстоят и интензивни дебати по няколко важни въпроса. Сред тях са преговорите за вдигането на тавана на американския дълг, финансирането на федералната държава , деблокирането на допълнителни помощи за Украйна.

Сега, когато контролират камарата, републиканците, обещават и да започнат поредица от разследвания срещу администрацията на Байдън, например за начина на управление на пандемията или за начина, по който американските военни се изтеглиха от Афганистан.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст