ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Николов: Газът у нас е скъп заради некомпетентност или корупция

Александър Николов - министър на енергетиката 2021 г.

За първи път от много години цената на газа у нас е над цените на борсата, посочи бившият енергиен министър

“В общ план причините могат да бъдат две: брутална некомпетентност или корупция”, каза бившият енергиен министър Александър Николов в предаването “120 минути” по bTV по повод това, че цената на газа в Европа падна драстично, а в България се качва.

“Има протокол на решение от заседанието на КЕВР. Основните причини за текущото вдигане на цените за пръв път от много години насам над цени на борсата, са два доставчика, които се използват по времето на служебното правителство. Единият е “Митилинеос”, а другият е “Колмар”. Без значение как се казват компаниите, начинът на сключване на договора и цените са нещо, за което народните представители трябва да попитат, защото няма как това да не доведе до негативни последствия не само за “Булгаргаз”, а и за домакинствата”, отчете Николов.

Той направи разчет, че в общ план от август насам цената на природния газ е само надолу.

“Сравнено с цените на “Булгаргаз”, докато цените на международните пазари на природния газ продължават да падат, тези на “Булгаргаз” се вдигат”, каза Николов.

“На фона на топлото време и текущата консумация на природен газ “Чирен” се използва на не повече от 10% от общата консумация. В микса, който се одобрява от КЕВР, присъства и азерският газ, който е на много по-добра цена. Истината е много проста, че начинът на оформяне на договора с текущите търговци е меко казано некомпетентен. “Булгаргаз” ще започне да губи пазарен дял с огромен темп”, каза добави той.

Според него текущото ръководство на “Булгаргаз” не иска да събере 40 млн. лв. от ТЕЦ “Варна”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст