ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот

Дерайлиралите цистерни в жп катастрофата при Пирот все още са на линиятаСнимка: Портал Пирот плюс

При изтеглянето на втората железният път е поддал и кранът се е килнал

Вчера започна изтеглянето на цистерните с амоняк от дерайлиралия влак край Пирот. Във вчерашния ден по план-график изтеглят първата цистерна, при изтеглянето на втората, която е била пълна, поддава железният път, каза за БТА Диляна Дойчинова от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Дойчинова обясни, че в резултат на това се килва леко кранът и е изпратен 200-тонен кран да го подкрепи, за да може да бъде изправен отново. Така или иначе и втората цистерна е извадена, което е най-важно, добави тя. Не става въпрос за инцидент, а за техническа ситуация, нормално е това, хората работят, коментира Дойчинова.

При инцидент на 26 декември 2022 г., когато товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия, загинаха двама души, а десетки пострадаха. Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) изпрати техника и служители в Сърбия, които да помогнат във вдигането на дерайлиралите цистерни край Пирот.

Дойчинова обясни, че тъй като продължава да има някакво изтичане на амоняк, сръбските власти забраняват в момента извършване на каквито и да е възстановителни дейности. Тя уточни, че ги изчакват да си овладеят ситуацията, за да продължат от НКЖИ да работят по план-график. 

Очакванията са на 10-11 януари да бъде възстановен напълно железният път, посочи Дойчинова. Тя каза, че цистерните са били общо пет и остава да бъдат изтеглени още три. 

Дойчинова уточни, че 11 души, служители на НКЖИ, са там. Те работят с предпазни средства, с маски, няма оплаквания, допълни тя. По думите ѝ хората са добре и чакат да ги допуснат, за да могат да продължат да работят. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст