ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шефът на Чешката централна банка поиска по-малко разходи

Председателят на Чешката централна банка Алеш Михл активизира призивите си към хората и към правителството да помогнат за овладяване на инфлационния натиск като харчат по-малко, за да дадат възможност на паричните стратези да се въздържат от по-нататъшно повишение на лихвените проценти.

Инфлацията ще се забави значително от пролетта и ще се доближи към целевите 2% през идната година, като базовият сценарий на централната банка е за стабилни кредитни разходи и силна валута, обяви Михл в дебат по канал “Си Ен Ен Прима нюз” на 8 януари. Той повтори и вече споделените по-рано предупреждения, че банката може да затегне паричната политика още повече, ако види сериозен скок на националния ценови натиск.

Чешката национална банка поддържа лихвените проценти стабилни откакто Михл пое ръководството през юли след като се опълчи срещу бързите увеличения, предприети от предишното ръководство. Той каза, че лихвите ще останат по-високи по време на шестгодишния му мандат отколкото през миналото десетилетие, за да насърчи спестяванията и призова за по-скромни претенции за повишение на заплатите.

“Най-важното нещо за нас в момента е домакинствата наистина да започнат да спестяват и да спрат да харчат”, обяви Михл.

Той добави, че това вече се случва и индивидуалните разходи стават по-малки, което е първата добра новина, защото е антиинфлационен феномен. Михл посочва, че охлаждането на пазара на недвижими имоти и на ръста на заемите са допълнителни знаци, че инфлацията отстъпва, дори ценовият ръст да се ускори временно през първите два месеца на тази година.  

Въпреки че силната чешка крона помага за потискане на инфлационния натиск като прави вноса на суровини по-евтин, Чешката централна банка ще трябва да затегне паричната политика, ако големи увеличения на трудовите възнаграждения предизвикат скок на потреблението на домакинствата, коментира председателят на институцията.

Той призовава правителството да бъде предпазливо при качване на разходите за субсидии и социални осигуровки, което може да работи срещу рестриктивната монетарна политика.

“В интерес на Чешката република е да призове политиците да държат дефицита колкото е възможно по-нисък”, обяви Михл.

Друг член на банковия борд – Томас Холуб – е съгласен, че инфлацията ще се забави рязко, въпреки че съзира риск, че ценовият ръст може да се стабилизира през идната година на “неприятно високи равнища” – над двойно по-високи от целевото. Именно затова паричната политика трябва да е “малко по-затегната”, посочи в дабет по държавната телевизия Холуб на 8 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст