ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Николай Денков върна мандата на президента Румен Радев неизпълнен

Продължаваме промяната

Номинираният от “Продължаваме Промяната” кандидат за премиер акад. Николай Денков върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство. Вторият проучвателен мандат бе връчен на Денков на 3 януари.

Следващата стъпка пред държавния глава е да връчи трети проучвателен мандат на партия по негов избор. Ако отново няма успех и не бъде съставено правителство, предстоят предсрочни парламентарни избори.

Припомняме, че на 6 януари (петък) депутатите отхвърлиха декларацията на ПП, която беше условие за предлагане на състав на Министерския съвет. Проектът бе отхвърлен с 63 гласа “за”, 84 – “против” и 30 – “въздържал се”. 49 депутати от “Продължаваме промяната” и 14 от “Демократична България” подкрепиха декларацията. ГЕРБ-СДС и “Възраждане” бяха против, а БСП, “Български възход” и ДПС се въздържаха. 

В документа се предлагаха четири национални цели: Развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Тогава Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. И посочи, че се е видяло, че голяма част от залата не е готова изобщо да влезе дискусия за определяне на приоритетите на страната в следващите години.

От “Продължаваме промяната” бяха декларирали, че ще върнат мандата за съставяне на правителство неизпълнен, ако декларацията не събере необходимото мнозинство.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст