ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев поиска да чуе от ПП дали са готови на договорка с ГЕРБ

Румен Радев, Николай Денков, Асен Василев

“Вчера вашите коалиционни партньори от “Демократична България”, заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас”, обърна се президентът Румен Радев към ПП

Президентът Румен Радев поиска да обсъди с “Продължаваме промяната” евентуалната готовност на формацията за договорка с ГЕРБ. Поканата на Радев бе по повод изказване на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов. Преди ден Иванов заяви, че сега е изключително важно да има правителство, затова ПП и ГЕРБ трябвало да се договорят.

“Продължаваме промяната” върна на държавния глава втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Причината е, че в петък парламентът отхвърли изготвената от партията декларация с четири национални приоритета. “Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели и приоритети не получи достатъчно политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането накъде трябва да се развие България през следващите месеци и години тепърва предстои. Това не е академично занимание, а е въпрос за бъдещето на нашите деца, внуци, къде искаме да живеем и как искаме да живеем“, каза при връщането на папката номинираният от ПП за премиер Николай Денков.

“При връчването на мандата обсъдихме задълбочено вашите виждания за подхода и шансовете за съставяне на правителство. Обсъдихме приоритетите и целите във вашата декларация, която, за съжаление, не се случи в българския парламент. Вчера вашите коалиционни партньори от “Демократична България”, заявиха, че единственият начин да се състави правителство с трети мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас. Затова ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос“, посочи държавният глава.

През изминалите дни от ПП декларираха, че са готови да разговарят за третия мандат с всички парламентарно представени партии. Лидерът на първата политическа сила – ГЕРБ, Бойко Борисов предлага нов обществен договор. От ДПС смятат, че са най-подготвената партия да реализира третия мандат. А според “Възраждане” трябва бързо да се върви към нови избори.

От БСП обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ДПС или на “Възраждане”. Според “Демократична България” сега е изключително важно да има правителство, затова и ПП и ГЕРБ трябвало да се договорят. От “Български възход” изразиха готовност да вземат третия мандат.

По конституция президентът има седем дни да реши на коя парламентарно представена партия да връчи третия мандат. Държавният глава може да насрочи нов кръг от консултации с политическите формации.

След изборите на 2 октомври Радев проведе консултации през голям период от време с всяка една от политическите формации. Намерението му беше да даде възможност на партиите да обсъдят възможностите за консенсус при съставянето на кабинет. Целта му също така бе при липса на евентуален диалог да се избегнат нови предсрочни избори още в началото на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст