Атанас Радев: Очаквам предсрочни избори

Атанас Радев

“Актуалната ситуация подсказва, че отиваме към предсрочни парламентарни избори. Те ще дадат глътка въздух и на политическия елит. Изходът от парламентарната криза е в диалога, който е в основата на парламентарното управление… Третият мандат, на когото и да бъде връчен, ще бъде изкуствено удължаване на 48-ото Народно събрание”. 

Това каза пред БНР политологът Атанас Радев. 

И допълни, че пред голяма част от системните партии стои въпросът – дали ще запазят позициите си, а пред новите проекти – дали ще извоюват места в дадени населени места. 

“Местната власт е реалната власт. Поведението на партиите е предпазливо”, уточни той.

Политологът подчерта, че политиката е постигане на консенсус по отношение на червените линии. 

“Това, че политиците не си говорят помежду си, не изключва възможността да говорят на избирателите си. Техните действия са предпазливи, за да не загубят електората си и да не носят щети… Единственият политически субект, който седи отстрани и си защитава тезите, са “Възраждане”, защото не участват в разговори, не са им ясни тезите, имат корпус, с който да покачат резултата си на следващи избори, но отсъствието на партии, с които да си говорят, е показателно. Затова и следващият парламент няма да бъде лесен за разговори”, коментира Атанас Радев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст