ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инджов: Предсрочни избори са за предпочитане пред правителство на големия компромис

Иво Инджов

“Политическата ситуация в страната остава сложна, както и преди Нова година, но аз това не го свързвам с безнадежност”, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ по БНР политологът Иво Инджов.

„Напротив, трябва да се измине цялата конституционна процедура до връчването на третия мандат, мандатоносителят да опита да направи правителство, което най-вероятно няма да се получи и тогава да отидем към логичните и закономерни предсрочни избори, които са за предпочитане пред съставяне на правителство на големия компромис“, добави Инджов.

Той припомни, че Христо Иванов е изявил готовност за съставяне на правителство, ако третият мандат бъде връчен на „Демократична България“.

„Той заявява, че това правителство трябва да бъде технократско, в него да няма ярки политически фигури и то да свърши няколко важни политически задачи. Само че тук трябва да разграничаваме две неща. Едното, според мен, е искреното намерение на Христо Иванов да се сформира работещо правителство, което да прекъсне политическата криза. От друга страна, „Демократична България“ лансират 5 политически цели, които трябва да се постигнат с технократско правителство. Сега политическата логика трябвало да бъде оставена на по-заден план. Е, как ще се изпълняват политически задачи без политическа логика не става много ясно“, каза Иво Инджов.

Той обясни, че поне до местните избори, не вижда нова политическа сила, която да се появи и да бъде символ на новата надежда. По-нататък това би било възможно, добави политологът.

По отношение на предстоящите местни избори, Иво Инджов коментира, че при евентуално създаване на обща платформа между „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Спаси София“, ако действат рационално, би трябвало да номинират за кмет на София Борис Бонев.

„В момента настроенията срещу Фандъкова и ГЕРБ в София са силни. Трябва да се намери подходящата личност, която да осъществи промяната, така че е напълно възможно да има смяна на караула не само в София, но и в други големи български градове, което пък ще доведе до промяна на електоралната карта на България. Да не забравяме, че партия ГЕРБ, която 12 години почти се беше сраснала с държавата, но и с местната власт, след като загуби властта на национално ниво, тя продължава да експлоатира на местно ниво“, обясни Инджов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст