ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КНСБ иска проверка на разходването на парите за ръст на заплатите във вузовете

Синдикатът “Висше образование и наука” към КНСБ внесе днес в Министерството на образованието и науката и в Народното събрание искане за проверка как се изпълняват предвидените в бюджета за 2022 г. разходи за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

В писмо, изпратено до служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, до председателите на парламентарните комисии по образование – Красимир Вълчев, и по бюджет и финанси – доц. д-р Петър Чобанов, се посочва: “Водени от разбиране и желание за целесъобразно и ефективно използване на допълнително предвидените за държавните висши училища (ДВУ) финансови средства с цел достигане на по-високи размери на възнагражденията за академичните длъжности, както и отчитайки отговорността за осигуряване на възможности за развитието на академичния състав и за мотивиране на младите научно-преподавателски кадри, настояваме за проверка на изпълнението на постановление  235 от 1 август 2022 г.”

В съобщението се посочва още, че: “(Постановлението) е за одобряване и разпределение на допълнителни трансфери за ДВУ в размер на 20 млн. лв. чрез бюджета на МОН за 2022 г., които да послужат за колективното договаряне на начални основни възнаграждения на академичните длъжности от научно-преподавателския състав по предвидените разходи по чл. 1, ал. 5, т. 2.9 от Закона за държавния бюджет за 2022 г. При договарянето е необходимо да се приложи текстът на постановление 371 на Министерския съвет (МС) от 2020 г. за определяне на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в ДВУ (ДВ, бр. 108 от 2020 г.) с направените изменения и допълнения за размера на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност – 1500 лв. от 1 юли 2022 г.

Проверка е необходима и за изпълнението на постановление 190 от 21 юли 2022 г. за одобряване на допълнителни трансфери за ДВУ чрез бюджета на МОН в размер на 20 млн. лв. по чл. 1, ал. 5, т. 2.10 от Закона за бюджета за 2022 г. за издръжка на обучението на държавните висши училища по реда на чл. 91, ал. 2 от Закона за висшето образование чрез повишаване на тежестта на разпределението въз основа на комплексна оценка за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, съгласно приложение за полагаемите суми за всяко ДВУ”.

В писмото се припомня, че в края на 2022 г. МОН е предоставил информация на министър Пенов за две висши училища (Университета за строителство, архитектура и геодезия и Лесотехническия университет), които на заседания на Академичните съвети, пренебрегвайки изказванията на синдикати и представители на Настоятелствата, са насочили средствата по постановление 190 на МС от 21 юли 2022 г. за други цели – “издръжка, горива, вода, енергия”.

“Висше образование и наука” – КНСБ разчита на съдействието на министър Пенов и на народните представители, и на доброто социално партньорство с тях, се отбелязва в съобщението, като се посочва още, че синдикатът очаква да бъде информиран за резултатите от проверките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст