ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кувейт ще увеличи петкратно пратките на дизел за Европа

Кувейт планира да увеличи износа на дизел и самолетно гориво за Европа през тази година, за да помогне на Стария континент да попълни орязаните руки доставки. Емирството от Залива смята да достави на Европейския съюз пет пъти по-големи количества дизел – 2.5 млн. тона или грубо по 50 хил. барела на ден, както и да удвои продажбите на керосин до почти 5 млн. тона, твърди добре информиран източник.

ЕС вероятно ще бъде изправена пред спазъм на предлагането на петролни производни след като на 5 февруари влезе в сила забраната за вноса им от Русия – наказателна мярка за руското нахлуване в Украйна. Ембаргото може да доведе до глобален недостиг и да качи цените на дизела до 200 щ. долара за барел през това тримесечие, предупреждава “Бенк ъф Америка”. ЕС е купувал почти 1.3 млн. барела дневно рафинирани петролни продукти от Русия към края на 2022-а, по сметки на анализатори на “Джей Пи Моргън Чейз”. Почти половината от това количество е било дизел.

Кувейт похарчи десетки милиарди долари за обновяване и изграждане на нови рафинерии през последните години. Най-сериозната инвестиция е в проекта Ал-Зур – една от най-големите петролни рафинерии в света с капацитет да преработва по 615 хил. барела суров петрол всеки ден. Тя изнесе първите количества дизел и самолетно гориво в края на миналата година.

Плановете на държавната петролна компания “Кувейт петролиъм” са да не продава керосин на спот-пазара, твърди добре информираният източник. Което означава, че действителните количества за Европа могат да са по-големи от предварително заявените 5 млн. тона. Първата от трите линии на Ал-Зур, които секторът нарича “влакове”, работи стабилно и преработва над 205 хил. барела дневно, допълва запознатото с въпроса лице. Вторият влак ще влезе в експлоатация през февруари, а третият – през април. Общият капацитет за рафиниране на суров петрол на Кувейт ще се увеличи до около 1.5 млн. барела на ден след като и трите производствени линии на Ал-Зур започнат да работят на пълна мощност.

И други производители на черно злато от Близкия изток, като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, също се очаква да увеличат износа на горива за Европа през тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст