ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проучване: Повечето украинци вече не смятат руския за важен

жители на киев украйна украинци

Разликата с 2014 г. е драстична – тогава 9% са мислели така, сега – 58%

Повечето украинци (58%) вече не смятат руския език за важен за Украйна.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от Киевския международен институт по социология по поръчка на Владимир Кулик (в рамките на грант от Канадския институт за украинистика). Резултатите от изследването са публикувани в изданието “Збруч”, съобщава УНИАН.

Социолозите са попитали респондентите дали смятат украинския и руския език за важни за гражданите на Украйна и ако да, защо. Това са блили два отделни въпроса със собствени списъци с възможни причини, които отразяват популярните обществени възприятия за това каква роля играят тези езици.

Според резултатите от проучването през декември 2022 г., в сравнение с подобно проучване през 2014 г., има рязко увеличение на дела на хората, които въобще не смятат руския език за важен: сега те са цели 58%, докато през 2014 г. са били 9%. Трябва да се отбележи, че дори 46% от жителите на южните и източните части на страната и 35% от хората, които самите общуват предимно на руски, смятат така, но очевидно не смятат това за причина да не подкрепят стесняването на публичната му употреба.

В същото време от онези, които все още смятат руския език за важен, повечето от респондентите посочват ролята му като “език, който почти всички в Украйна разбират” и “език на мнозинството от хората в източните региони на Украйна”. Това е отговорът на 14% от анкетираните. Преди осем години първата роля е била посочена като причина за значимостта от 59%, а втората – от 31%.

Други 7% смятат за важна ролята на руския като език за комуникация между гражданите на ОНД и само 4% признават значението му като най-разпространен бизнес език и език на изключителни произведения на литературата и изкуството.

В същото време през 2022 г. 80% подкрепят “украинският да бъде основен език във всички сфери на комуникация”, а само 15% – “Украйна трябва да бъде двуезична държава”. Предимството на украинския във всички области се поддържа дори от мнозинството жители на изток и юг (66%) и рускоговорящите (57%).

Освен това резултатите от проучването показват, че през декември 2022 г. 41% от анкетираните са отговорили, че общуват само на украински, други 17% от анкетираните са отговорили, че общуват на украински “в повечето ситуации”. От друга страна, 6% говорят само на руски, а 9% говорят предимно руски (други 24% казват, че използват и двата езика “в еднаква степен”).

В сравнение с 2017 г. делът на изцяло и преобладаващо украиноговорящите граждани се е увеличил с 8%, докато делът на рускоезичните граждани е намалял с цели 11%. Още по-впечатляващо е регионалното разпределение: дори на изток и юг, съдейки по отговорите, украиноговорящите сега са не по-малко от рускоговорящите (29% срещу 27%).

Проучването също така показва, че 50% от анкетираните общуват само на украински у дома със семействата си, 12% предимно на украински, 19% поравно на двата езика, 16% само или предимно на руски и 2% на други езици. Това е значителна промяна в сравнение с 2017 г., когато 51% говорят само или предимно украински, а 25% говорят само или предимно руски.

Освен това също толкова важна промяна е, че сега на работа или в училище се общува на украински не по-малко, отколкото у дома и дори малко повече: 68% от работещите са казали, че го използват само или предимно, а 11% са посочили руски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст