ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет

Министерски съвет сграда

Хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за незабавно приемане на новата формула за освидетелстване от ТЕЛК. Тя беше предложена от Здравното министерство в средата на ноември, но нормативните промени все още не са гласувани от правителството.

Преди няколко дни министър Асен Меджидиев обяви, че предложението ще претърпи изменения.

Най-високият процент на най-тежкото увреждане плюс 20% от сбора на процентите на останалите увреждания – така изглежда предложената преди два месеца формула за изчисляване на намалена работоспособност.

Павлина Григорова, която е един от организаторите на акцията, говори пред БТА и заяви, че този път не са “против”, а са “за” Наредбата за медицинска експертиза (НМЕ). Протестът е организиран основно заради въпросното предложение, което те държат най-накрая да бъде вкарано в дневния ред на Министерския съвет.

Тя коментира, че след като мине през МС, наредбата следва да бъде обнародвана в “Държавен вестник”. “Хората ще получат адекватна оценка”, посочи още Григорова.

Вчера (9 януари) от Министерството на здравеопазването коментираха, че процедурите по приемане на промени в НМЕ изискват да бъде обсъдено всяко постъпило предложение в рамките на обществените консултации, които приключиха на 11 декември 2022 година. От ведомството уточниха, че в периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които засягат заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата. “По тази причина е необходимо да бъдат изискани становищата на специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности. Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец”, посочиха в позиция от Министерството на здравеопазването.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст