ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Давос: Издръжката на живота – водещ непосредствен риск за глобуса

Заплахата от рецесия, кризата с издръжката на живота и трупащите се дългове ще са доминиращи за глобалната икономика през идните две години в хода на битката й да се възстанови от пандемията и войната в Украйна, става ясно от изследване на Световния икономически форум.

В поредния си Анализ за глобалния риск – ежегодно допитване до 1200 официални представители на правителства, на бизнеса и на гражданското общество, базираната в Женева фондация посочва, че страните се борят с поредица кризи: “енергийна, инфлационна, хранителна и на сигурността”, които няма да отстъпят лесно.

Почти седем от всеки 10 анкетирани смятат, че в краткосрочен план ще сме свидетели на силно колебаещи се икономики и множество шокове, а 20% се страхуват от “катастрофални резултати” в рамките на десетилетието. Най-непосредственият риск е кризата на издръжката на живота, а най-сериозната дългосрочна заплаха е свързана с промяната на климата.

Управляващият директор в Световния икономически форум Саадия Захиди се опасява, че светът вероятно навлиза в “порочен цикъл”.

Тя коментира, че “малцина лидери от сегашното поколение са се сблъсквали с тези видове традиционни рискове с изхранването и енергията докато същевременно са се борили с настъпващите дългови и климатични проблеми”. Според нея е необходим нов тип “много по-ловки” лидери.

През идната седмица Световният икономически форум ще проведе годишното си съвещание в Давос, където бизнесмени, политици и академици ще обменят мнения и ще дискутират планове за идната година. Срещата ще започне в условията на най-високата за последните четири десетилетия инфлация в повечето развити икономики и по-високи от прогнозираните преди 12 месеца лихвени проценти.

В анализа на организацията се призовава за световно сътрудничество и се отправя предупреждение, че ако правителствата управляват погрешно кризата, “рискуват да създадат социален стрес на безпрецедентно равнище, защото инвестициите в здравеопазване, обучение и икономическо развитие се топят, което допълнително уврежда социалната кохезия”.

Увеличението на военните разходи може да ореже подкрепата за уязвимите домакинства, да хвърли някои държави в “постоянно кризисно състояние” и да отложи спешната нужда за справяне с климатичните проблеми и със загубата на биоразнообразие”.

В най-тежкия сценарий “геоикономическата война” може да се превърне в “повторна милитаризация”. Геополитическите съперничества вероятно ще увеличат икономическите ограничения и ще засилят както краткосрочните, така и дългосрочните рискове, посочват авторите на анализа. И допълват, че страните трябва да работят заедно “в този вече токсичен микс от известни и растящи глобални заплахи – от нов военен конфликт до нов вирус, които могат да станат неуправляеми”. Което провокира призива на Захиди “климатичните и хуманитарните проблеми да са в основата на грижите на глобалните лидери, за да се повиши устойчивостта на бъдещи шокове”.

Проблемите с околната среда доминират дългосрочните рискове през последните години, заемайки първите три места във всеки анализ през последните пет години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст