ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДАНС и МВР са надушили британеца-терорист от село Любеново

Имот на бабата и дядо му бил част от спасителния план на издирвания от Интерпол Дейвид Бодил

Британецът Дейвид Бодил, който е обявен за издирване от Интерпол, е заловен след акция на ДАНС, с участието на МВР, разкри служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Арестът му е рутинна операция, каквито се случват често през последните месеци, изтъкна Демерджиев. Той уточни, че всички процедури във връзка със случая ще бъдат спазени стриктно и вероятно Бодил ще бъде екстрадиран в родината му.

Според Сийка Милева, говорител на главния прокурор, в червената бюлетина Интерпол е описал Бодил като особено опасен, въоръжен и агресивен. “При претърсване и изземване от къщата в с. Любеново, където се е укривал, са намерени и иззети чертежи и схеми как се прави бомба и как се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат британския гражданин за срок до 72 часа с оглед осигуряването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция“, разкри Милева.

Заповедта за задържане на Бодил трябва да бъде предоставена от властите в Манчестър в срок до 72 часа, а процедурата за екстрадиция ще се гледа по силата на Договора за търговия и сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз, по който България е страна.

Бодил бил задържан в имот, граничещ с ферма за биоземеделие, собственост на депутатката от “Демократична България” Албена Симеонова. Тя потвърди, че познава британеца, който живеел в къща, закупена от дядо му Филип и баба му Джани.

Очевидно закупеният от тях имот в село Любеново е бил важна част от спасителния план на 28-годишния Дейвид Бодил, издирван заради предполагаемите си връзки с крайно десни терористични групировки във Великобритания. Въпрос на специфика е как неговото местоположение в крайна сметка е било установено от Интерпол.

Според устава на Международната организация на криминалната полиция (МОКП)-Интерпол събира и обработва информация за лица, предмети, събития и дейности, свързани с транснационалната престъпност. Според вида си всяко издирване има своя бюлетина. Организацията издирва престъпници, обявени за задържане и екстрадиране с бюлетина с червен печат, за полицейско наблюдение (бюлетина със зелен печат). Служителите участват и в разследвания за установяване на самоличност на труп (бюлетина с черен печат) и издирват безследно изчезнали лица (бюлетина с жълт печат).

България става член на Интерпол през 1989 г., като в началото на 1990 г. е създадено Национално централно бюро (НЦБ) в МВР. Официално основната цел на НЦБ – Интерпол е взаимодействие и подпомагане в борбата с корупцията, тероризма, наркотрафика, фалшификацията на пари и електронни банкови карти, престъпленията против личността, престъпленията против собствеността, нелегалната търговия с огнестрелни оръжия и материали с двойно предназначение, кражби и незаконна търговия на произведения на изкуството, компютърни престъпления…

С годините обаче едно от най-старите звена на МВР сякаш изчезна от небосклона. В голяма степен това се дължи на факта, че, подобно на други звена на МВР, и НЦБ претърпя редица структурни промени. От самостоятелно звено в МВР, бюрото се сви в едно ъгълче на Дирекция “Международно оперативно сътрудничество”, като съществува под формата на два отдела в рамките на дирекцията.

Според устава на МОКП НЦБ Интерпол събира и обработва информация за лица, предмети, събития и дейности, свързани с транснационалната престъпност. Разследванията на националното бюро са съсредоточени най-вече върху финансовите и икономическите престъпления, върху трафика на дрога, на хора, издирване на автомобили. То издирва престъпници, обявени за задържане и екстрадиране с бюлетина с червен печат, за полицейско наблюдение (бюлетина със зелен печат). Служителите участват в разследвания за установяване на самоличност на труп (бюлетина с черен печат) и издирват безследно изчезнали лица (бюлетина с жълт печат).

Цялата си дейност НЦБ върши в сътрудничество с бюрата на останалите 190 членове на МОКП, сред които дори е и Ватиканът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст