ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Двама нови директори допълват управлението на ББР

ББР сграда

Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски влизат в ръководството на “Българска банка за развитие” АД. Двамата ще станат членове на Управителния съвет след избора им от Надзорния съвет на кредитната институция.

Караниколов и Церовски са предложени за избор от надзора на банката от Комитета за подбор в ББР след внимателна селекция и оценка на кандидатите. Съгласно изискванията на Наредба 20 документите на двамата са внесени за предварително одобрение от Българската народна банка.

Това е първият напълно прозрачно организиран процес по назначаване на членове на ръководството на кредитната институция, в който кандидатите са публично обявени от Надзорния съвет на банката преди официалния им избор.

Двамата нови членове на Управителния съвет ще имат задача да укрепят дейността на институцията, като ще работят за привеждането й в съответствие с целите и приоритетите на банката за развитие, разписани в Закона за “Българска банка за развитие”.

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и познава добре ББР, тъй като е бил член на Управителния съвет и изпълнителен директор в периода 2011-2013 година. От 2007 до 2011 г. е бил част от екипа на “Юробанк България” (Пощенска банка).

Професионалната му биография минава през Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на труда и социалната политика. Има широка експертиза в сфери като публична администрация, европейска интеграция, стратегии и програми на Европейския съюз. Лектор по теми като cost-benefit анализ на големи инфраструктурни, общински и частни проекти, контрол на средствата от структурните фондове, финансови инструменти и други.

От 2016 до 2017 г. е бил част от ръководството на Фонда на фондовете, където е заемал позицията заместник-председател на Управителния съвет и изпълнителен директор, а през 2021 г. е бил и председател на Надзорния съвет на фонда. От 2019 г. е началник на управление „Финансови инструменти“ в “Българска банка за развитие”.

Караниколов е магистър по стопанско управление и администрация (MBA) от Университета за национално и световно стопанство в София и има специализации в сферата на изкуствения интелект (Хелзинкски  университет), управлението на финансови инструменти (Лондон), кредитния риск (Прага), управлението на структурни фондове (Брюксел, Маастрихт, Дъблин) и редица други.

Иван Церовски е с 18-годишен опит в сферата на банковото дело и дяловите инвестиции. Професионалният му път минава през германските финансови институции Commerzbank, Deutsche Börse и Dresdner Bank. Церовски е бил асоцииран инвеститор във фонда за дялово финансиране от Великобритания Argus Capital, където е отговарял за българския пазар, както и вицепрезидент на българския екуити фонд Delta Capital.

От 2011 до 2021 г. е част от екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), където е ръководител на програмата за местно предприемачество на ЕБВР, отговаряща за развитието на сектора на малките и средни предприятия в България.

Иван Церовски е магистър по мениджмънт от университета Otto-von-Guericke в Магдебург, Германия, и бакалавър по макроикономика от Университета за национално и световно стопанство.

В момента в Управителния съвет на ББР влизат Марияна Петкова – председател на съвета и изпълнителен директор, Цанко Арабаджиев – изпълнителен директор, и Крум Георгиев – член.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст