ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За 80-и път връчиха наградите „Златен глобус“

Лос Анджелис беше домакин на 80-ите кинонагради „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA). Съдейки по мащаба и блясъка на събитието, което напомняше славните времена от преди COVID-пандемията, то мнозина странични наблюдатели биха признали, че организацията успешно се справи с многобройните скандали през последните две години и си върна уважението на представителите на филмовата индустрия.

Да припомним накратко защо пострада реномето на HFPA – през 2021 г. две разследвания на вестник „Лос Анджелис таймс“ разкриха, че не всички членове на HFPA, които тогава бяха 87 души, са професионални журналисти, а освен това и много от тях се оказа, че са свикнали да получават подаръци от различни студия при положение, че включат филмите им в списъка с номинациите.

Разследващите журналисти разкриха и не съвсем законни финансови схеми на организацията, а освен това и заклеймиха своеобразния й расизъм – в нея нямаше нито един афроамериканец. Това преля чашата и наградите на HFPA бяха низвергнати от различни стрийминг платформи, от филмови студия и PR агенции, които препоръчаха на клиентите си – големи знаменитости да нямат много вземане даване с нея.

В резултат на тези препоръки Том Круз върна три от своите награди „Златен глобус“. От NBC обявиха, че няма да излъчат церемонията през 2022 г., освен ако асоциацията не промени лошото си поведение.

Колкото и да е странно, тя направи точно това. През 2021 г. HFPA прокара редица реформи, като увеличи членовете си до 200  души, включвайки и представители на различни раси. Тя прие и множество правила, забраняващи подаръците и луксозните обиколки за представителите на пресата по лъскави места, където са били правени снимките на номинираните филми.

Тези предприети действия бяха оценени и на церемонията по награждаването днес, 11 януари, присъстваха почти всички обявени номинирани, като се започне от Стивън Спилбърг и се стигне до Риана.

Вярно, нямаше го Том Круз, който играе в номинирания за „Златен глобус“ филм Top Gun: Maverick, но на церемонията присъстваха двама актьори – изпълнители на поддържащи роли. Не беше и Брендън Фрейзър, номиниран в категорията „Най-добър актьор в драма“.

През 2018 г. Фрейзър обвини тогавашния президент на HFPA Филип Бърк в тормоз, извършен през 2003 година. Асоциацията предложи действията на Бърк да се приемат за шега, но актьорът не се съгласи и въпреки че човекът, който го е тормозил, вече е напуснал поста си, той обясни, че би било лицемерно от негова страна да се появи на церемонията.

Водещ този път беше стендъп комикът Джеръд Кармайкъл, който веднага даде да се разбере, че няма да подмине с мълчание тъмното минало на HFPA.

 „Искате ли знаете защо съм тук? Тук съм, защото съм чернокож“, започна той своя монолог, изпъстрен с непочтителни и със същевременно много забавни шеги по адрес на организаторите на церемонията и на филмовата индустрия като цяло. Към края на церемонията бяха споменати и трите глобуса на Том Круз (заедно със сциентологията, на която актьорът е привърженик).

Не бяха пропуснати и шеги по адрес на Уил Смит, станал особено известен на миналогодишната церемония по връчването на наградите „Оскар“.

Но освен шеги и вицове церемонията имаше и сериозна част – обръщението на президента на Украйна Володимир Зеленски. То беше изчетено от актьора Шон Пен, известен с правозащитната си дейност, който многократно е посещавал Украйна през последната година и дори връчи на Зеленски своята статуетка „Оскар“. Въпреки това, както често се случва на подобни церемонии, публиката очевидно се вълнуваше по-скоро от своите успехи, отколкото от глобалните политически проблеми.

Усещането, че организаторите на „Златен глобус“ искат да поправят минали грешки, се усещаше и в наградите.

„Златен глобус“ спечели Дженифър Кулидж за ролята си в телевизионния сериал „Белият лотос“. Ренесансът на кариерата й продължава вече втора година и тя сърдечно благодари на водещия Майк Уайт, че й даде втори шанс. Райън Мърфи бе удостоен с почетната награда на Карол Бърнет и получавайки я, призна, че той никога няма да я забрави.

В телевизионната категория водещите награди за най-добър драматичен сериал, най-добър комедиен сериал и най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм бяха присъдени съответно на “Домът на дракона”, “Начално училище Абът” и “Белият лотос”. 

„Златен глобус“ спечелиха и актьорите от филма „Всичко, навсякъде наведнъж“ – Мишел Йео и Ке Хуи Куанг. Първата говори за това колко трудно й е било да изгради кариера в Холивуд като азиатка, а втората призна, че много се радва, че двадесетгодишният период, в който е била без работа, най-накрая е приключил.

Като цяло церемонията премина в дух на компромиси, помирение и размяна на похвали. Имаше и две изненади. В категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ спечели „Аржентина, 1985“, като това заглавие се оказа на по-предни позиции от немския „Всичко е спокойно на западния фронт“ и от индийския RRR: Revolution Roars Nearby, които бяха посочени от мнозинството експерти сред фаворитите. Песен от индийския филм разби мощната конкуренция в лицето на Риана, Лейди Гага и Тейлър Суифт.

Иначе всичко останало беше доста предсказуемо: лидери по брой награди бяха проектите с най-много номинации – „Баншите от Инишерин“ на Мартин Макдона, който спечели „Златен глобус“ за най-добър сценарий в лицето на самия Макдона, а изпълнителят му Колин Фарел спечели „Златен глобус“ за главна мъжка роля в комедия.

В речта си Фарел благодари на драматурга, колегите си, децата си и на някоя си Джени – която се оказа магарето от „Баншите от Инишерин“.

Дебютантът Остин Бътлър спечели в категорията за драматичен актьор за превъплъщението си в образа на Елвис Пресли. Получавайки статуетката, Бътлър благодари, че са вярвали в него дори тогава, когато самият той си нямал никакво доверие.

За най-добри актриси бяха обявени Кейт Бланшет за „Тар“ и Анджела Басет за играта си в „Черната пантера 2“.

Еди Мърфи получи статуетка за цялостен принос към киното. Той разкри формулата си за успеха, която го е следвала по време на цялата му кариера. Трябва да се правят само три неща – човек да си плаща данъците, да си гледа работата и да не споменава името на съпругата на Уил Смит!

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал спечелиха Джеръми Алън Уайт за ролята си в „Мечката“ и Куинта Брънсън за „Начално училище Абът“.

Стивън Спилбърг беше обявен за най-добър режисьор за филма си „Семейство Фейбълман“, който е почти автобиографичен. Доколко наградите на HFPA ще се припокрият с Оскарите предстои да разберем – датата, на която ще бъдат обявени номинациите за наградите на Филмовата академия на Съединените щати, е 24 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст