ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казахстан няма оферта на “тристранен газов съюз” с Русия и Узбекистан

Природен газ

Властите на Казахстан все още не са получили официални предложения за създаване на „тристранен газов съюз“ с Русия и Узбекистан. Това съобщи министър-председателят на Казахстан Алихан Смаилов пред журналисти.

“В момента не сме получавали официални предложения за създаване на „троен газов съюз“. Съответно, когато го получим, тогава ще го разгледаме. Но сега се водят двустранни преговори за сътрудничество в областта на доставките на газ с Руската федерация“, отбелязва той, отговаряйки на въпрос за възможното създаване на газов съюз.

Според премиера властите на Казахстан очакват следващия кръг от преговори с „Газпром“ в близко бъдеще. „Всички тези отношения ще се изграждат на търговска и взаимноизгодна основа“, е подчертал Смаилов.

По-рано прессекретарят на президента на Казахстан Руслан Желдибай каза, че лидерите на Казахстан и Русия – Касим-Жомарт Токаев и Владимир Путин, на среща в Кремъл на 28 ноември са обсъдили създаването на “тристранен газов съюз “ с Узбекистан с цел координиране на действията по транспортирането на руски газ през териториите на Казахстан и Узбекистан.

На 28 ноември Токаев на среща с руския премиер Михаил Мишустин отбеляза, че Путин е предложил създаването на тристранен съюз и е казал, че ще се обади на президента на Узбекистан за това.

На 22 декември заместник-министърът на външните работи на Казахстан Алмас Айдаров обясни, че казахстанската страна разглежда инициативата за “тристранния газов съюз” като търговско предложение, в което не трябва да се търсят политически нюанси.

Съществена роля за икономическия потенциал на Казахстан играят природните ресурси. Страната е богата на въглища, нефт, природен газ, редица черни и цветни метали, злато, боксит. Казахстан е на трето място по уранови залежи в света.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст