ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ключови проекти за Варна не са реализирани през 2022 г.

община варна

През 2023 година вероятно ще се наложи да разчитаме отново само на собствените си сили и възможности – на гражданите, на бизнеса, на хората, за които този град е специален! Без ясен нов бюджет, без държавна подкрепа и без оперативни програми Варна ще продължи напред. Това заяви кметът Иван Портних на пресконференция, на която обобщи предизвикателствата пред Варна през 2023 година.

Три негативни фактора определиха скоростта на развитие през последните две години, които продължават и днес. Това са – инфлацията, политическата и международната кризи; неотворени национални оперативни програми; забавеният държавен бюджет и частично блокираният в съда общински бюджет за 2022, уточниха от общината. Кметът припомня, че в резултат на всичко това ключови проекти за Варна не са били реализирали.

Какво не се случи във Варна за този период?
Спрените проекти за АМ „Хемус“ и АМ „Черно море“ са причината за замразяване на проекта за изграждане на Икономическата зона, която е пряко свързана с тях. Забавеният проект на ВиК за изграждане на нови канализации в града е блокирал планираните ремонти от общината на важни булеварди и улици, защото първо трябва да се подмени канализацията, а след това да се ремонтира, отбелязва кметът.

Според Портних със собствени сили Варна успява да се справи със ситуацията. През 2022 година Българската агенция за кредитен рейтинг е потвърдила кредитния рейтинг на Варна с перспектива: стабилна. Рейтингът на общината е ограничен от рейтинга на Република България, положително влияние върху него би могло да окаже евентуално повишение на държавния рейтинг. За деветмесечието на 2022 г. има ръст на приходите в бюджета на Община Варна спрямо същия период на миналата година и тя завърши годината без просрочени задължения. 

През 2022 г. е приет План за интегрирано развитие на община Варна – най-важният средносрочен стратегически документ, определящ приоритетите и посоката на развитие на региона за седем години напред. Той включва общо 292 проекта с 465 обекта, на обща стойност 2.86 млрд. лева. В приоритетния списък са 37 обекта, с обща индикативна стойност около 1 млрд. лева. Това означава, че при отваряне на оперативните програми, общината ще има готовност за работа.

През 2022 г. са блокирани част от мащабните инфраструктурни проекти на Община Варна поради липса на държавна подкрепа. Решено е изпълнението им да започне през 2023 г. с помощ на дългови инструменти.

Част от проектите, които ще бъдат продължени и през 2023 г.: 
Общо 60 електрически автобуси, от които 40 тип соло и 20 тип съчленени, 60 броя зарядни станции за бавно зареждане и два броя за бързо зареждане са доставени през 2022 г. по проект „Екологично чист транспорт за Варна“. Предстои 60 зарядни станции да бъдат монтирани в депото на „Градски транспорт“, а станциите за бързо зареждане  – на обръщачите на Почивка и „Вл. Варненчик“. До момента  са реализирали още три проекта, в рамките на които бяха доставени 85 нови автобуса и 30 тролейбуса за обществения транспорт на Варна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст