ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В НС предстои изслушване на служебния енергиен министър Росен Христов

Парламент Народно събрание сграда

Днес предстои Народното събрание да изслуша служебния министър на енергетиката Росен Христов. Това предвижда проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента. Изслушването е относно сключеното Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция между “Булгаргаз” ЕАД и турския газопреносен оператор – “Боташ”, както и относно сключени договори за доставка на природен газ от правителството в периода 2 август 2022 г. – 3 януари 2023 г.

Искането за изслушване е внесено от народния представител Васил Стефанов от “Продължаваме промяната” и колегата му Калоян Икономов. 

Припомняме, че миналата седмица от ПП внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание с една единствена точка – изслушване на служебния министър на енергетиката заради съмнения, че се прави опит за връщане на доставките на газ от “Газпром”. От пресцентъра на социаллибералната политическа организация посочват, че за ПП е необяснимо отхвърлянето на искането им за изслушване на енергийния министър във връзка с подписаното 13-годишно газово споразумение с турската компания “Боташ”. 

На 3 януари между България и Турция беше подписано Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция от ръководствата на “Булгаргаз” и “Боташ”, в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението бе определено като “историческо” от държавния глава Румен Радев, който тогава се срещна с турския министър на енергетиката и природните ресурси. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст