ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казусът с британеца-терорист прерасна в политическа разправия

Случаят с издирвания от Интерпол за тероризъм британец Дейвид Бодил взе да придобива и политическа окраска, сред като темата бе повдигната в парламента. ГЕРБ-СДС поискаха на закрито заседание в парламента да бъдат изслушани вътрешния министър Иван Демерджиев и председателя на ДАНС Пламен Тончев по казуса със задържания у нас британец, издирван с червена бюлетина от Интерпол. Искането за тяхното изслушване бе внесено от бившия вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Христо Терзийски и бе гласувано със 143 гласа “за”, “против” 44 и двама въздържали се.

Точката бе включена в седмичната програма за днес като шеста точка. Заседанието беше закрито заради класифицирани данни, които могат да бъдат изнесени.

След неговото приключване лидерът на “Демократична България” Христо Иванов обяви, че депутатът от ДБ Албена Симеонова оказва пълно съдействие на службите, но няма данни за опити тя да бъде вербувана.

От нейните обяснения ставало ясно, че в селото й Любеново има англичани и тя е един от малкото хора, които владеят английски, и заради това те редовно се обръщали към нея за помощ и да им окаже съдействие. Твърденията, че издирваният британец е живял в неин имот не са верни. Той живеел в имот, който е собственост на неговото семейство, подчерта Христо Иванов.

От своя страна Маноил Манев от ГЕРБ-СДС коментира, че при изслушването станало ясно, че издирваният британец има съпричастност към терористични организации, а Албена Симеонова не е била молена от никого – от кмет или негов заместник – да му оказва съдействие. Тя се познавала със семейството му от 2019 година.

Както “БАНКЕРЪ” вече писа, 28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, бе задържан във вторник в село Любеново, община Никопол. Той е бил заловен при спецакция на ДАНС и МВР в частен имот до ферма за биоземеделие в селото.

Бодил е бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

Бодил пристигнал в България през ноември 2022 г., бюлетината на Интерпол за издирването му е от декември същата година. Британецът обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. В България Дейвид се настанил в къща в село Любеново, собственост на баба му и дядо му.

Преди закритото изслушване на вътрешния министър Иван Демерджиев и на председателя на ДАНС Пламен Тончев – Маноил Манев от ГЕРБ-СДС обвини депутата от “Демократична България” Албена Симеонова, че е замесена в случая. “Нали на всички е ясно, че партньорските служби от Великобритания ще се заинтересуват от депутат, помагал по административни проблеми на терорист”, заяви Манев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст