ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП се разграничи от увеличението на цените в градския транспорт

Георги Свиленски

Групата общински съветници от БСП ще настояват за запазване на старите превозни документи с доклад за промени в наредбата за превоза в обществения градски транспорт. Това обявиха на съвместен брифинг в парламента представителите на Столичния общински съвет от групата на левицата Иван Таков и Милка Христова, които заедно с Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група БСП критикуваха водената от Столична община тарифна политика за билетите в градския транспорт.

Председателят на групата общински съветници Иван Таков припомни, че на 21 юли 2022 г. е била приета новата наредба за превоз в обществения градски транспорт. “Групата на БСП не подкрепи тази наредба”, отбеляза той.

“Оттук нататък това, което ще направи групата на БСП, е в спешен порядък да внесе доклад за промяна на тази наредба. Ние държим да не бъде прехвърляна тежестта, въпреки че сме наясно с финансовите проблеми в градския транспорт, но не е справедливо, цялата тежест да бъде прехвърляна върху гражданите на София”, посочи още Таков.

“Категорично не сме съгласни с това, че валидацията играе ролята на застраховка за пътуващия”, коментира Христова. По думите й самият превозен документ е документът, който има застрахователен характер. “Единствено валидацията на електронните билети 60+ и 30+ бихме могли да приемем, че имат подобен характер, тъй като с тях се отбелязва началото и краят на пътуването”.

“Ние ще настояваме за отмяна на задължителната валидация, която е една допълнителна тегоба по отношение на гражданите”, заяви Христова. Тя добави, че парламентарната група на БСП би могла да поиска одит на Центъра за градска мобилност от Сметната палата.

Депутатът Георги Свиленски заяви, че общинските съветници ще разчитат на обществената подкрепа, за да преодолеят мнозинството в СОС. 

Припомняме, че от 1 януари тази година Центърът за градска мобилност (ЦГМ) спря добре познатите хартиени превозни документи от продажба. Това са картата за еднократно пътуване от 1.60 лв., картата с талони за 10 пътувания от 12.00 лв. и хартиената еднодневна карта за всички линии от 4.00 лева.

Тези документи ще важат до 1 март 2023 г., като след тази дата неизползваните ценни образци няма да подлежат на замяна, както и за тях няма да се възстановяват суми. На тяхно място се въвеждат нови, електронни еквиваленти.

„Новите билети за 30 и 60 минути ще са електронни. Те ще се качват на носителите на ЦГМ – добре познатата карта пластика на цена от 3 лева или „Ultra Lite” карта, която ще е с цена от 80 стотинки”, посочи Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност. Ако не се валидира, има глоба от 3 лева. На въпрос ще има ли „контрольори под прикритие” в градския транспорт, Дилчев уточни, че ще има такива без униформа, но те ще имат баджове при проверка, с които да се легитимират. По време на проверката валидаторите ще бъдат блокирани. Ще има и контрольори, оборудвани с видеорегистратори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст