ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Възраждане”: Взехме историческо решение за България

Искра Михайлова

Искра Михайлова заяви, че “Възраждане” са успели да обединят Народното събрание около решение, което е изключително важно за България.

“В Народното събрание бе гласуван проект на решение, който гласи, че парламентът задължава Министерския съвет да отвори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта “Енергетика” и да предоговори условията за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия”. Това заяви на брифинг в парламента Искра Михайлова от “Възраждане”.

Тя коментира, че още в първата версия на Плана са започнали да се коментират “тези опасни въглищни централи” и добави, че от “Възраждане” са били много активни по темата. “Не се отказахме в нито един ден да обясняваме, че няма как един план, един документ, който касае възстановяването от COVID кризата, да определя енергийната стратегия на България”, допълни Михайлова.

“Днес от “Възраждане” постигнахме една огромна победа да обединим Народното събрание около решение, което е изключително важно за България”. Тя заяви, че са наясно, че зад този консенсус не стоят искрени намерения, а политическо лицемерие, защото изборите са на прага и Народното събрание “има още една-две седмици живот”.

Искра Михайлова заяви, че е важно българските граждани да не забравят кой по какъв начин предпостави възможността България да попадне в тази огромна криза.

Тя уточни, че взетото решение не отваря ПВУ, а задължава правителството да започне преговори за отваряне на Плана.

По-рано днес в пленарната зала по време на обсъжданията на Решението, с което Народното събрание задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част “Енергетика”, народният представител от “Възраждане” – Искра Михайлова получи от трибуната поздравления от съпартийците си за свършеното предишния ден в енергийната комисия.

По-конкретно адмирациите бяха, че тя е успяла да убеди народните представители от парламентарната комисия по енергетика в необходимостта от преразглеждане на условията по ПВУ с цел удължаване работата на ТЕЦ-овете до 2038 г., а не до 2025 г., както предвижда документът.

Това стана след пренаписване на финалния текст, като по-конкретно бе взето решение да отпадне поетият от страната ни ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на ток с 40% до края на 2025 година. На заседанието присъства служебният министър на енергетиката Росен Христов, който посъветва народните представители да избягват по-тесни формулировки, защото според него това би затруднило договарянето с Европейската комисия.

В кулоарите на парламента лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов коментира от своя страна решението като обърна внимание, че само преди няколко месеца сме били постоянно убеждавани, че подобно предоговаряне не може да се случи.

“Тук, в тази сграда, в Министерския съвет – министри и министър-председатели обясняваха, че е абсурдно – че няма как да се случи предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. А ако ние не можем един договор да предоговорим, то това не е договор, а диктат. И въпросът е ние ли сме изготвили договора или са ни го дали само за да го подпишем”, намекна Костадин Костадинов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст