ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казахстан повдигна завесата за купения руски дълг

Казахската Агенция за регулиране и развитие на финансовия пазар информира, че местните брокери, купили руски държавен дълг през миналата година, са осъществили сделките основно за сметка на клиенти, които са казахски и руски граждани. Трансакциите с деноминирани в рубли руски правителствени книжа (ОФЗ) са били на обща стойност 641.1 млрд. тенге (1.4 млрд. щ. долара) от март насам. Надзорният орган не е публикувал досега данни за сравнение.

Сред брокерските фирми, използвали клиентски средства за сделките, които са около половината от всичките покупки, казахските клиенти имат дял от 48.7% до 1 декември 2022-а, а руските – 41.4 процента. Агенцията съобщава също, че сред другите купувачи има граждани на Обединените арабски емирства и Словакия.

По информация на световни медии, казахски финансови фирми придобиват руски правителствен дълг със сериозна отстъпка. Впоследствие, регистрирането на книжата в казахска клирингова къща дава възможност на купувачите да получават плащания по купоните и главниците. Казахският Централен депозитар на ценни книжа пък съобщи преди време, че има 100% ръст в рамките на осем месеца на обема регистрирани еврооблигации и ОФЗ, емитирани от Руското министерство на финансите.

Посочените количества са свидетелство за все по-голямата зависимост на някои инвеститори от финансовата “задна врата”, отворена от Казахстан след като наложените санкции и други рестрикции заради войната в Украйна попречиха на много чужденци да продадат вложенията си в руски дълг.

В Русия държавните облигации ОФЗ с падежи след 10 години са се възстановили в близост до номиналните си стойности, показват данни на Московската борса, което означава, че инвеститорите не очакват да понесат загуби.

За сравнение, през август, когато агенция “Блумбърг” съобщи, че ред фирми, между които и “Барклейз”, улесняват възстановяването на търговията на дълговите инструменти, финансовите институции са внасяли оферти в региона за 20-25 копейки за 1 рубла номинал. Индексът на руските правителствени облигации е загубил около 4% през миналата година, заличавайки двуцифрените загуби в първите месеци след руското нахлуване в Украйна.

Наличието на руснаци сред най-едрите купувачи на ОФЗ чрез казахски брокери разкрива също и възможностите на инвеститорите да прехвърлят капитал извън страната и да се възползват от опциите за заобикаляне на санкционния режим. През третото тримесечие депозитите на руски домакинства в чуждестранна валута в задгранични банки са скочили най-рязко за последните поне четири години.

Някои инвеститори са открили убежище в Казахстан защото централноазиатската държава поддържа финансови и търговски връзки с Москва, но не подкрепя войната или признаването на анексираните украински територии.

Казахският регулатор е информирал, че шест местни брокерски фирми (чиито имена не е назовал) са участвали в търговията на руски дълг като са използвали както собствени пари, така и средства на клиенти. В изпълнение на законите срещу прането на пари, брокерите се съобразяват със съществуващата система от санкции като проучват обстойно всички потенциални клиенти преди да им открият сметки и да използват парите им.

Борсовият регулатор предупреждава, че инвестирането в руския дълг ОФЗ крие рискове заради “високото равнище на колебанията на пазарите на ценни книжа, ниската ликвидност и заплахата от вторични санкции, свързани с геополитическата обстановка”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст