ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Крипто-платформата Nexo е мишената на мащабна спецоперация

ДАНС

Според прокуратурата през Nexo са минали 94 млрд. долара за пет години

Спецоперацията на прокуратурата, ДАНС и МВР е била насочена срещу незаконна дейност на компанията, собственик на крипто-платформата Nexo. Според данни от разследването, през последните пет години през платформата са преминали над 94 млрд. долара. Установено е, че неин клиент е човек, обявен за финансиращ терористични актове, разкри говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„В София се провеждат активни действия с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тя е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България. Криптобанката действа чрез множество регистрирани дружества, по-голямата част от тях представляват пощенски кутии – кухи фирми”, добави Милева.

Говорителят на главния прокурор обясни, че над 300 служители работят по мащабната акция в столицата. „Досега не е правено такова нещо. Участват 35 следователи от НСлС, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР”, разясни Милева.

Разследват се организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст