ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Община Стара Загора и БФБ ще си сътрудничат в сферата на инвестициите

документ бизнес договор

„Българска фондова борса“ и Община Стара Загора  подписаха Споразумение за сътрудничество и вече активно ще си съдействат за привличането на потенциални инвеститори към региона, както и да работят в подкрепа на компаниите с интерес да се листнат на пазарите на БФБ. Това е първото подобно споразумение на Борсата с община в България.
„В лицето на БФБ, община Стара Загора има надежден партньор в споделената ни мисия да развиваме капиталовите пазари в България и да популяризираме възможностите предоставени чрез борсово финансиране сред компаниите от града и региона. Това партньорство е важна стъпка към осъществяването на редица инициативи с обучителна и практическа насоченост, които ще помогнат на инвеститори от цяла България да научат повече за обещаващи компании от Стара Загора. Отваряме и директен канал за комуникация за компании, търсещи финансиране, с представители на БФБ, където свободно да се обсъждат различните възможностите за набиране на капитал“, отбеляза Маню Моравенов, изпълнителен директор на „БФБ-София“.
От думите му, Стара Загора не е избрана случайно за пилотна община. Показателите, които бизнесът следи, тук са изключително добри, като тя е изпреварила дори Бургас по отношение на ръста на БВП.
„Щастливи сме да анонсираме партньорството ни с БФБ и да започнем съвместна работа по планираните инициативи, които несъмнено ще са от полза за бизнеса в Стара Загора. Вярвам, че Стара Загора ще заеме своето заслужено пионерско място като предпочитана инвестиционна дестинация в България“, подчерта Живко Тодоров, кмет на Стара Загора.

„В момента имаме една почти изцяло заета модерна индустриална зона – „Загоре“, работим активно по придобиването на терена на летището, защото имаме необходимост от големи перспективни площи, с които да отговорим на нуждите на инвеститорите“.

Стара Загора има безапелационни предимства, не само защото географското ни положение е благоприятно. „Имаме ниски нива на основните данъци и такси – за данък сгради се плащат 1.45 промила, за сравнение в Бургас – 1.75, а в Столична община – 1.875. Гражданите дължат и по-малка такса смет -от 0.4 до 4 на сто, а за бизнеса нивата ни са най-изгодни, защото перото е голямо, а спестените средства могат да се насочат за други цели. Това е нашата подкрепа – реална и работеща. Ниски нива държим и при данъците за възмездно придобиване на имущество и върху тези за даренията. Градският ни транспорт също е с конкурентни цени и редица облекчения за хората“, допълва кметът Тодоров.
Като част от споразумението, БФБ и Община Стара Загора планират още тази година да организират и провеждат съвместни специализирани обучения, кръгли маси, конференции и други събития съобразно потребностите на практиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст