ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йелън: Белият дом рискува да спре да обслужва задълженията си

Американският министър на финансите Джанет Йелън предупреди, че Съединените щати ще достигнат дълговия си лимит от 31.4 трлн. щ. долара на 19 януари, което крие риск Вашингтон да спре да обслужва задълженията си в началото на юни, ако Конгресът не вземе решение да повиши равнището му.

В писмо до парламентарните лидери на 13 януари госпожа Йелън посочва, че “след като таванът бъде достигнат, финансовото ведомство ще трябва да започне да взема извънредни мерки” или “специални стъпки за управление”, за да продължи да обслужва заемите. Тя настоява законодателите да реагират бързо и да повишат лимита, “за да защитят изцяло съдбата и кредита” на САЩ. И допълва, че “финансовото министерство в момента не може да определи точно колко дълго извънредните мерки ще позволят да продължи плащането на правителствените задължения, но това вероятно няма да стане преди началото на юни”. Което означава, че Белият дом и Конгресът ще имат по-малко от четири месеца да се споразумеят за повишаване на дълговия лимит, защото в противен случай ще трябва да спрат да обслужват задълженията си.

Йелън обръща внимание, че невъзможността за погасяване на заемите може да нанесе непоправими вреди на щатското стопанство, на битието на американците и на глобалната финансова стабилност.

Тя припомня, че през 2011-а дори заплахата от спиране на обслужването на държавните задължения е довело до единственото в историята понижение на кредитния рейтинг на Щатите от рейтинговата агенция “Стандард енд Пуърс”.

Тази година се очертава като най-трудната от 2011-а насам за решаване на тавана на правителствения дълг. По онова време тогавашният президент Барак Обама и доминираният от демократическата му партия Сенат се спречкаха с новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите под влияние на “Чаената партия”, която поиска по-големи орязвания на разходите в замяна на по-висок дългов лимит. Най-накрая се стигна до сделка отчасти благодарение на посредничеството на Джо Байдън – тогава вице-президент.

Тази година републиканците отново искат бюджетни съкращения в замяна на по-висок дълг, но имат по-крехко мнозинство в долната камара, което засилва още повече влиянието на фискалните хардлайнери.

И, като капак, новият председател на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Макарти – се съгласи на промяна на процедурните правила, позволяваща само на един законодател да направи опит да го свали от позицията, което може да направи по-трудно постигането на компромис.

Администрацията на президента Байдън и управляващата Партия на демократите дадоха ясно да се разбере, че не смятат да приемат каквито и да било съкращения на бюджета като част от сделката за дълговия лимит. Освен това Белият дом не иска да предприема и изпълнителни действия, каквато беше навремето концепцията за пускане на платинена монета за един трилион долари, за да се предотврати фалит без интервенция на Конгреса.

Данните на финансовото министерство показват, че в средата на седмицата щатският федерален дълг е бил със 78 млрд. долара под тавана, а ведомството е имало кешов баланс в размер на 346.4 млрд. долара. На 12 януари обаче министерството съобщи да дефицит от 85 млрд. долара през декември, породен от по-ниски приходи и по-високи разходи, отчасти заради изплащането на лихви по дълга.
Йелън възнамерява да отмени през този месец инвестициите в два правителствени фонда за пенсии и здравеопазване, както и да спре да инвестира повторно средства в Правителствения инвестиционен фонд за ценни книжа, който е част от спестовния план на федералните чиновници. Вложенията ще бъдат възстановени ведната след повишението на тавана на правителствения дълг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст